IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АСЕП: Ограниченото производство на ТЕЦ „Марица-изток 2“ покачва цените на БНЕБ

5-процентната такса при внесената електроенергия възпрепятства подобряването на условията на свободния енергиен пазар, посочва експертът Мария Кръстева

15:52 | 15.01.19 г.
<p>
	Мария Кръстева. <em>Снимка:&nbsp;Асоциация свободен енергиен пазар</em></p>

Мария Кръстева. Снимка: Асоциация свободен енергиен пазар

Непрекъснатите планови ремонти на блоковете на ТЕЦ „Марица-изток 2“ ограничават производството на електроенергия на централата, което води до ограничено предлагане и повишаване на цените на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), заяви Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По нейните думи тези прекъсвания при производството на електроенергия са търговско решение на самото предприятие, което на първо място е търговско дружество и следва своята политика.

„От ТЕЦ „Марица-изток 2“ решават какви блокове да включат. Многократно се опитвахме да получим отговор защо точно тези блокове се спират и то в моменти, когато има силно търсене на свободния пазар на електроенергия“, сподели още Кръстева.

Тя подчерта, че ситуацията на свободния енергиен пазар може да се подобри, но всичко зависи от това какви допълнителни количества електроенергия ще бъдат прибавени към него.

„10-20 мегавата едва ли биха повлияли в голяма степен на пазара. В страната съществуват достатъчно производствени мощности, както и редица мерки, които могат да се използват за подобряването на пазара“, заяви експертът като добави: „В момента съществува една такса, която е в размер на 5% от приходите на търговците от продажба на електроенергия при внос. Тези 5% се явяват съществена пречка пред подобряването на условията“.

Кръстева даде пример изминалата седмица, като посочи, че цената на електроенергия на българския свободен пазар е била най-високата в целия Европейски съюз.

Според нея именно тези 5% стоят в основата на високите цени на електроенергия. Тази такса възпрепятства цените на внесената електроенергия да достигнат по-ниски стойности от тези, които се виждат на БНЕБ.

„Таксата противоречи на европейското законодателство. Представителите на министерството на енергетиката и на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) споменаха, че основната законодателна мярка, която трябва да се приеме, е освобождаването на вноса и износа на електроенергия от всякакви допълнителни такси. ЕС категорично заявява, че електроенергията е стока по смисъла на европейското право и не подлежи на облагане с такси“, добави експертът.

По нейните думи е необходимо обединението на енергийните пазари в региона, като по този начин ще се увеличи конкуренцията, с което ще се стабилизират цените.

„Не мога да кажа, че тази мярка ще понижи цените, но със сигурност ще ги стабилизира, като ще се създадат условия за по-добра конкуренция при предлагането и търсенето“, заяви Кръстева.

Тя припомни решението на Световната банка да изготви доклад за развитието на електроенергийния пазар в България през 2017 г., в който става ясно, че едно пазарно обединение би било устойчива мярка за развитие на конкуренцията в страната, тъй като българският пазар е сравнително малък и съществуват малко на брой производители.

Според Кръстева съществува изкуствено създадено ограничение при предлагането, най-вече при дългосрочните продукти, които осигуряват стабилност на пазара.

Именно тези продукти помагат на търговците да предвидят в дългосрочен план своите разходи на базата на сключените договори.

По нейните думи продължаването на използването на електроенергия от въглищните електроцентрали в България и най-вече тази от ТЕЦ „Марица-изток 2“ до 2030 г. е от изключително голямо значение за българската енергетика и пазара, тъй като централата в Маришкия басейн осигурява голяма част от базовия товар и позволява да се направят различни маневри в производството.

„За момента няма нови мощности, така че със сигурност трябва да се предвидят мерки, които да успеят да запазят целия Маришки басейн“, подчерта Кръстева.

Цялото интервю може да видите във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още