IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина: "Южен поток" не противоречи на европейските стратегии

Гърция не е против перспективата за строителство на газопровода, уверява енергийният министър на южната ни съседка

11:52 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Панос Скурлетис. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Панос Скурлетис. Снимка: Ройтерс

Строителството на „Южен поток“ не противоречи на европейските стратегии в сектора на енергетиката, заяви гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис, цитиран от AnaMpa. “Ние сме позитивно настроени относно перспективата за неговото строителство“, допълни още той.

В последните дни активно се заговори за повторно активиране на проекта. Той беше спрян от руската страна в края на 2014 година. Преди това пък Европейската комисия обяви, че „Южен поток“ не отговоря на европейските правила и по-специално на изискванията в Третия либерализационен пакет.

Преди броени дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна правото на България да осъществи всеки енергиен проект, но припомни, че това трябва да става по европейските изисквания.

На фона на водените в края на миналата седмица разговори между Бойко Борисов и президента Владимир Путин и на предстоящата на 9 август среща между Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се подновиха очакванията за реализацията на енергийни проекти през Черно море - „Турски поток“ и „Южен поток“.

Анализатори вече коментираха, че е възможно и двата газопровода да бъдат осъществени, но в „орязан“ от първоначалните планове вариант – с по една тръба и капацитет от по около 16 млн. куб. метра на ден.

Първоначалната идея на „Южен поток“ беше преноса на 63 млрд. куб. метра природен газ на година по четири тръби, които ще минават по дъното на Черно море, през територията на България и ще достигат до газовия хъб „Баумгартен“ в Австрия.

След спирането на проекта руският президент Владимир Путин анонсира подобен газопровод – със същия капацитет и брой тръби, но те се насочиха не към българския, а към турския бряг. „Турски поток“ обаче беше актуален само една година – Москва и Анкара не успяха да се разберат за строителството, а по-късно охладняването на отношенията между двете страни замразиха и този енергиен проект.

Сега обаче темата отново се връща на дневен ред и очакванията са, че „Турски поток“ ще бъде рестартиран след срещата на Ердоган и Путин в Санкт Петербург. 

"Южен поток" е един от възможните източници, който да захрани газоразпределителния център "Балкан".

Концепция да бъде сериозен играч на газовата карта в региона има и гръцкото правителство, но източниците на газ, на които ще разчита Атина са по Южния газов коридор и от терминалите за втечнен газ. Строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP), част от Южния газов коридор, върви по план. Напредва и идеята за изграждането на терминал за втечнен газ край Александропулис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още