IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Аурубис" строи най-голямата фотоволтаична централа за собствени нужди у нас

Слънчевата централа е важен стратегически проект по пътя ни към декарбонизирано бъдеще, каза Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Aurubis

18:56 | 24.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Започва изграждането на фотоволтаичен парк „Аурубис-1“ край завода на компанията в Златица. Фотоволтаичната централа ще бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата. След като бъде завършена, тя ще е най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно производство на електроенергия от компания в страната.

Министърът на икономиката Кирил Петков участва в церемонията, която даде старт на строителните работи, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Той поздрави компанията за мащабната инвестиция и обяви, че инвестиции в „чисти” енергийни източници означават отговорност към обществото и към околната среда.

Кирил Петков посочи, че се надява на все повече инвестиции в зелена енергия, както и в производства с висока добавена стойност. Министърът подчерта, че изграждането й е крачка напред за постигането на националните цели за по-голям дял на зелената енергия и за енергийна ефективност в българската индустрия и производство.

Изграждането на слънчевата електроцентрала започна със специално събитие на производствената площадка на компанията в Средногорието, в което участва и главният изпълнителен директор на Aurubis AG - Хамбург Роланд Харингс.

„Слънчевата централа Аурубис-1 е важен стратегически проект за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще“, каза Роланд Харингс и поясни, че това е ангажимент към производството и инвестициите на фирмата в България.

"Идеята е към тези 10 MW, която вече е най-голямата частна фотоволтаична инсталация, да инсталираме двойно по-голям капацитет в близко бъдеще", каза в ексклузивно интервю за Силвия Грозева от Bloomerg TV Bulgaria Улф Геркенс, старши вицепрезидент Aurubus AG.

Проектът включва инсталиране на над 20 хиляди фотоволтаични панела върху парцел от 104 хил. кв. метра.

Строителството се извършва от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Груп (Чехия) в България.

За период от 15 години общото производство на възобновяема енергия от централата ще възлезе на близо 170 хиляди MWh. Ще бъдат спестени 4 хиляди тона емисии на CO2 годишно, или над 60 хиляди тона за планирания период на експлоатация.

Цената на инвестицията ще бъде съобщена на по-късен етап от Aurubis, уточниха от Министерството на икономиката. Оттам информираха, че изграждането на фотоволтаичната централа е върху рекултивиран парцел.

Екслузивни интервюта с германските мениджъри очаквайте утре в предаването "В развитие" от 12 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Журналето както е типично за Тиквестора - неграмотно :) "мощност от 10 мегавата и прогнозно годишно производство от 11 мегаватчаса" - общо взето 11 ще са произведени малко след първия ...час работа, какво годишно бре тикви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още