Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Б. Борисов: През 2020 г. ще имаме пълна газова диверсификация

Българският премиер инспектира работата по строежа на интерконектора IGB, съпровождан от енергийния министър Теменужка Петкова и посланиците на САЩ, Гърция и Азербайджан

Б. Борисов: През 2020 г. ще имаме пълна газова диверсификация

Снимка: Министерски съвет

Догодина България може да има пълна реална газова диверсификация, заяви българският премиер Бойко Борисов по време на инспекцията на проекта "IGB - междусистемна газова връзка Гърция - България". 

Още по темата

"Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация", посочи Борисов.

В проверката между хасковските села Войводово и Орлово участваха още енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азербайджан - Наргиз Гурбанова.

„След една изключително прозрачна процедура, българската държава изтегли заем с банкова гаранция и нашето участие в проекта е половин млрд. лв. Двете фирми, които спечелиха доставката на тръбите и строителството са гръцки. Това показва, че сме не само отворени и прозрачни, но и винаги сме казвали, че България и Гърция трябва да си разпределят ресурсите - те да ползват Черно море и Дунав, ние да ползваме Егейско море“, отбеляза премиерът.

От своя страна Теменужка Петкова заяви, че първите тръби за изграждането на интерконектора са доставени.

„Това стана възможно, след като чрез подписването на няколко важни документа бе осигурено финансирането на проекта и бе гарантирана неговата правна устойчивост“, посочи енергийният министър.

Проектът ще гарантира на България енергийна сигурност, което означава и национална сигурност, каза американският посланик Херо Мустафа.

Гърция, България и САЩ ще се сближат и в един по-общ проект в енергетиката - плаващата станция и терминал за втечнен газ в Александруполис. Това ще промени целия регион на Гърция и България, отбеляза гръцкият посланик Димитрис Хронопулос.

Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата 32 цола, а проектният капацитет - до 3 млрд. куб. м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. годишно. Чрез проекта България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

/БТА/

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
6
 
4
Бидонойл до: serafima
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
От вашите мнения досега не съм видял нищо друго, освен оплювателство и други празни приказки, при това с език който не подобава на дама. Когато напишете нещо смислено, ще се постарая да ви отговоря както следва. Дотогава ви слагам в категория "хейтър".
6
 
2
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Господин Бидонойл (хубаво е, че сте написали името си на кирилица, така и Борисов може да го разчита, пък и тази тема му импонира вероятно), и друг път не са ни съвпадали мненията. Странен човек сте!!!! Доказано, мутренските тролове се отличават с агресивното си невежество. Всъщност няма забрана за хора с болно въображение, които възвеличават бръщолевенията и обиколките на Борисов с джипа да изразяват мнението си. И преминават в атака към социалистите (с основание не казват комунистите, защото ОПГ ГЕР(БКП) са такива.
Когато за една управляваща партия основна тема за разговор стане съперничещата й опозиционна партия, това означава, че управляващите са в глуха защита и са на път да хвърлят пешкира на ринга.
Като нападате Нинова, която прави ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ, се съгласявате, че нищото Станишев, джендър дружката на Борисов не ви пречи. Той не е никаква опозиця, въобще НИЩО не е, освен един вредител на БСП и България.
5
 
11
 
2
Бидонойл до: serafima
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Може и да не успя да изпълни всичките си обещания, но все пак направи много повече от НИЩОТО на социалистите.
10
 
9
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Има ли разумен човек да вярва на този непълноценен политик и хвалипръцко? Кое от обещаното от него се сбъдна, че не се сещам? То бяха метани на още по-дебели и от него с чаршафи, то бяха танци със саби, то бяха посещения с антуража си няколко пъти в Катар, Азърбайджан, да не говорим за празнословията на ПлЮвнелиев.

Още от Енергетика
БНЕБ отчита рекорден обем на търговията в сегмент „Ден напред“ през юли