IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Манчев: Най-изгодно е да направим и АЕЦ „Белене“, и блок в Козлодуй

Росатом има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, а след това да продава част от произведения ток на свободния пазар

13:41 | 16.06.16 г. 32
Б. Манчев: Най-изгодно е да направим и АЕЦ „Белене“, и блок в Козлодуй

След решението на Арбитражния съд за България ще е най-изгодно да направи и АЕЦ „Белене“, и нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това коментира пред журналисти по време на ядрената конференция „Булатом“ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и изпълнителен директор на "Риск Инженеринг".

Компанията беше подизпълнител на "Уорли Парсънс", наета да извърши инженерно-архитектурните дейности по втората ни ядрена централа.

Според Манчев България има нужда от нови ядрени мощности и затова е добър вариант да бъдат осъществени и двата проекта, но без да има държавни гаранции и обвързаности с цената на тока, произвеждан от тях.

Изчисленията му показват, че максималната цена на АЕЦ „Белене“ може да бъде 10,5 млрд. евро. Според него цената може да се понижи спрямо първоначалните сметки, защото стойността на рублата е паднала, но всичко е въпрос на преговори с руската страна. Дори и след произнасяне на Арбитражния съд е възможно да се водят преговори между България и Русия за постигане на споразумение по проекта, посочи Манчев.

Цената на централата всъщност ще бъде определена от цената на привлечения капитал за нейното изграждане, уточни още той.

Според него „Росатом“ има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, а след това да продава част от произведената електроенергия на свободния пазар. Подобен е принципът на работа в АЕЦ „Акую“ в Турция.

Друг дискутиран вариант за произведеното оборудване за централата е то да бъде препродадено. Богомил Манчев посочи, че единствената възможност е то да бъде продадено на Росатом. В момента в три държави се строят централи със същата технология - в Иран, Индия и Йордания.

Оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“, не може да бъде ползвано за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, защото процедурата по одобрение и лицензиране ще започне отначало. Технологията е различна и ще трябва ново одобрение - вече не на площадката, а на технологията, обясни Манчев.

Представители на Росатм отказаха коментар за арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Руската корпорация изпрати официално становище, с което изказа своето удовлетворение от решението на съда. От компанията потвърждават сумата от 620 млн. евро, като в нея се включва не само цената на оборудването (550 млн. евро), но и компенсация за лихви, съдебни разходи и адвокатски хонорари.

Тази сутрин стана ясно, че Арбитражният съд в Женева е осъдил България да плати поръчаното, но невзето оборудване на АЕЦ „Белене“. Стойността му е 550 млн. евро.

Строителството на АЕЦ „Белене“ беше спряно с решение на Министерския съвет, а по-късно и потвърдено от Народното събрание. Ако се стигне до размразяване на проекта, решението отново ще трябва да е на кабинета, а парламентът да го одобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Бат Бойко каза /има запис/, АЕЦ Беляне ще струва 21 млиарда евро при готова площадка и оборудване за под 1 милиард! Ако за лъжа Господ реже езици колко български слуги ще са неми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Частична информация, полуистини, простотия и турцизъм, това е основното в повечето кометари! Всеки народ си заслужава управниците-алчни, злобни, глупави и примитивни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Fine-clima
преди 7 години
Който е поръчал оборудването и една камара скъпоструващи дейностти, сигурно си е взел комисионната. Така, че чичко Руснак си иска парите.http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Просто не тряба да им се плаща нито 1 лев, съда в Женева да им ти плати тези пари. Ако не им се платят те нищо не могат да направят в рамките на нормалното и разумното и не виждам защо от българския бюджет ще се вземат пари за да се плати с тях за нищо.Ако се плаща за оборудване то да бъде доставено и да си смени собственика и негов собственик да стане българската държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 4
tolex
преди 7 години
Хахахахаххах.....:".. максималната цена на АЕЦ Белене може да бъде 10,5 млрд. евро. Според него цената може да се понижи спрямо първоначалните сметки, защото стойността на рублата е паднала,......"Боже-Боже, този как ни плакне. Манчев, вашият чугунориат, който вярваше на подобни лакардии умря. Цената на всичко е в $ и Евро в тези проекти. Какво общо има рублата, ***. Даже напротив !! Падането й не е добре в случая. Ама трябва четене и мислене, мислене..... мъка! По-лесно е да говориш глупости и да крадеш.Манчев е червен ***. При това много гнусен гнусен и еФтин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 6
tolex
преди 7 години
К'во толко си се притеснил. То до 10-20 години нема да остане жив чугунориат в БГ. В т.ч. и ти.Евала на Irinhorse за якото определение - чугунориат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 6
tolex
преди 7 години
Винаги съм се чудел дали комунистите са толкова прости по рождение или карат някакви специални курсове за това?!? След поредните изцепки на Манчев и Гоце, както и на някои от защитаващи тяхната теза тук, вече не се чудя изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
Има ли смисъл да обясняваш на някой, който се е кръстил "кон" и с това е изчерпал всички въпроси около интелигентността си нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 8
data
преди 7 години
Най-правилното решение беше и си остава 7 Блок на Козлодуй с руско оборудване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
И с един лев загуба да го продадат, стига да го ликвидират на цената, на която са го купили, и всичко ще е 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още