IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ е изкупил задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ в размер на 100 млн. лв

Срещу прехвърлените вземания БЕХ се задължава да плати посочената сума на „Булгаргаз“ в срок до 28 август 2019 г

12:23 | 09.11.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изкупил задълженията на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, които са изчислени на близо 100 млн. лв, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Задълженията са свързани с доставка на природен газ за периода февруари – август 2018 г. 

Точният размер на погасената от БЕХ дължима сума е 99 192 898 лв.

Срещу прехвърлените вземания БЕХ се задължава да плати посочената сума на „Булгаргаз“ в срок до 28 август 2019 г. При неплащане на сумата се начислява неустойка в размер на 2,6% годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане.

Енергийният министър обясни, че в момента са в ход преговорите между БЕХ и „Топлофикация София“ по отношение условията на договора за вземания.

Въпросните дългове започват да се трупат от 2002 г. насам, като столичното топлофикационно дружество е най-големият клиент на „Булгаргаз. Близо 40% от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от „Топлофикация София“.

Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансови средства.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
*** ти направих лоша услуга ... сигурно сега бойко ти бие мутрички в някое мазе под НДК за това че пусна вътрешна информация в мрежата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
И защо предсрочните избори се планират за пролетта, ......Що рече?демек вече в герб има поставена дата за предсрочни избори ? Тогава що правите тези гимнасити с Валерката вместо веднага да му биете шута ?ааа сетих се, трябва да откраднете и преразпределите излишъка декември и тогава, чао ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Плащане на задължения? Ти в кой век живееш?! муахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
sdar
преди 5 години
Това си е чиста държавна помощ, искано ли е разрешение от ЕС за предоставянето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
s3
преди 5 години
Чакайте малко, нещо не мога да разбера.Значи БЕХ е изкупил задълженията на столичния ТЕЦ, т.е. столичния ТЕЦ вече ги дължи тия пари на БЕХ, а БЕХ тепърва щял да ги плаща към Булгаргаз някъде го края на следващия Август. Дотук добре.Остават поне 2 въпроса:1. Кога столичния ТЕЦ ще си плати задълженията вече към БЕХ, който и без тия гимнастики е вързал и цъфнал?2. И защо предсрочните избори се планират за пролетта, че следващите да операт пешкира? БЕХ си е пред технически фалит, а поема още чужди дългове, нещо мирише че се не трае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
"Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансови средства.":-). Браво! БЕХ да вземе под опека и БДЖ. Да му помогне и него. После да вземе и някой застраховател, че много им тежат ГОтата, може и някоя банка също така. Да живее БЕХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още