IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ и "Росатом" уточняват дължимите суми по арбитража за АЕЦ "Белене"

Българската страна е поискала да инспектира оборудването за централата

17:40 | 09.09.16 г.
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Дължимите суми по главницата и лихвите за оборудването на АЕЦ „Белене“ след решението на Арбитражния съд в Женева са обсъден по време на среща на представители на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и дъщерната „Национална електрическа компания“ (НЕК) с руската корпорация „Росатом“ и нейната дъщерната компания „Атомстройекспорт“.

След решението на съда българските власти съобщиха, че НЕК като възложител дължи 550 млн. евро за произведеното оборудване за втора ядрена централа у нас. Руската страна обаче съобщи за 620 млн. евро. Разминаването в сумите досега не беше уточнено.

В допълнение българската компания дължи и лихви за всеки ден просрочие на плащането.

На срещата е присъствала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

Предстои да бъдат изготвени и варианти за заплащането на дължимото към „Росатом“ и „Атомстройекспорт“.

От българска страна е поставен и въпросът за получаване и преглед на сертификатите и документите за произведеното оборудване за проекта, както и извършване на инспекция на място.

Преди година ръководителят на НИАЭП, част от „Росатом“, Валерий Лимаренко съобщи пред български журналисти в Москва, че съоръженията за АЕЦ „Белене“ са в добро състояние и се съхраняват в Ижорските заводи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още