Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

БЕХ обяви трима нови представители на държавата в ръководството си

Един от тях е бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов

БЕХ обяви трима нови представители на държавата в ръководството си

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

Бившият председател на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов е един от новите представители на държавата в ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщиха от БНР.

Другите двама, станали ясни днес, са бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и Стелиан Коев, който е оглавявал дирекция в мини "Марица - изток".

Един от тримата ще заеме и поста на изпълнителен директор на енергийния холдинг.

Още по темата

Агенцията за публични предприятия трябва да оповести имената на още двама членове на борда на БЕХ, преди да стане ясно кой ще е новият директор. Той ще замести подалия оставка Жаклен Коен.

В момента Съветът на директорите на БЕХ е съставен от трима членове. Освен Коен в него са още Живко Динчев и Андон Андонов. Мандатът им изтичаше през юли 2022 година.

В края на януари Министерството на енергетиката започна публична процедура за избор на ръководители на редица енергийни дружества. Изборът беше възложен на Агенцията за публични предприятия, която организира конкурсна процедура на три етапа - проверка на допустимостта на кандидатите, представяне на писмена концепция за развитие на фирмата и устно интервю с допуснатите кандидати.

Валентин Николов напусна парламентарната група на ГЕРБ, за да участва в този конкурс.

БЕХ е мегаструктура, обединяваща четири структуроопределящи компании в сектор "Електроенергетика" -  "ТЕЦ Марица изток 2", "АЕЦ Козлодуй", "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). В сектор "Газ" холдингът управлява "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Дружеството е изцяло държавно с принципал Министерството на енергетиката. Уставният му капитал е приблизително 3,5 млрд. лева.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Fitch повиши рейтинга на БЕХ и очаква свиване на задлъжнялостта