IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ очаква обяснения от "Булгартрансгаз" за нарушенията по "Балкански поток"

Преди ден служебният енергиен министър поиска смяна на ръководството на газопреносното дружество

16:08 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) очаква от Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" да представи становище във връзка с доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свързан с нарушенията около "Балкански поток". Това съобщават от енергийния холдинг.

Преди ден служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска смяната на ръководството на газопреносното дружество, мотивирайки това с анализите на енергийния регулатор.

Проверка на КЕВР показа, че "Булгартрансгаз" е теглила кредити, за да финансира строителството на "Балкански поток" без да е поискала одобрение от комисията, каквито са изискванията в законодателството. От дружеството обаче контрират, че финансирането на разширяването на газопреносната мрежа, част от което е и "Балкански поток", е било широко дискутирано в бизнесплана за развитие на компанията в периода 2020 - 2024 година.

От "Булгартрансгаз" приемат одобрението на този план и като "зелена светлина" за тегленето на кредити.

В КЕВР не са съгласни с това становище и посочват, че има нарушение на нормативната уредба.

От енергийното министерство изчислиха, че в резултат от теглените кредити задлъжнялостта на "Булгартрансгаз" расте значително - от 4 млн. лева на 2,6 млрд. лева. Според оценките на служебният министър това оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на компанията, която е оператор на газопреносната мрежа у нас.

Според оценката на бившия енергиен министър Теменужка Петкова обаче "Балкански поток" е жизнеспособен проект и ще се изплати за срок от 10 години само от транзитните такси. За 20 години експлоатация на проекта в българската хазна ще влязат поне 9 млрд. лева, коментира тя в последните дни на своето управление.

Сега Надзорният съвет на "Булгартрансгаз" има срок до 9 юли 2021 година да даде исканите доклади и становища на компанията майка БЕХ.Председател на надзора на компанията е Кирил Георгиев, който е в Съвета от декември 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още