IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бензиностанциите са продали горива за 5 млрд. лева от началото на годината

Столицата е най-големият пазар на горива в страната, показват данните на НАП и НСИ

17:03 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В първите осем месеца на годината бензиностанциите в страната са продали течни горива за малко над 4,97 млрд. лева, показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ). Данните се предоставят съвместно с Националната агенция по приходите (НАП) и са част от нова рубрика на сайта на НСИ, посветена на данъчната статистика.

Публикувани са данни за търговията с горива от началото на 2019 година насам. Те са разпределени по вида горива (бензин, дизел и пропан-бутан), както и спрямо големината на търговските обекти, които са реализирали продажбите.
В стойността на продажбите са включени начислените данъци и акцизи, както и приспаднатите отстъпки, извършени от търговците.

От публикацията е видно, че от началото на годината бензиностанциите са реализирали продажби на бензин на стойност 0,91 млрд. лева, на дизел на стойност 3,53 млрд. лева и на пропан-бутан за 0,45 млрд. лева.

Съответно продадените количества са в обем на 0,44 млрд. литра бензин, 1,8 млрд. литра дизел и 0,44 млрд. литра пропан - бутан. Справката показва, че няма големи различия по отношение на търгуваните количества горива през годините - най-малки са продажбите през април 202 година, когато бяха и първите ограничителни мерки, свързани с пандемията от коронавируса.

Най-големият пазар на горива е столицата, показва още публикуваната статистика.

Към 31 август 2021 година 3573 бензиностанции в страната са подали данни за търговия с горива. Броят им е без съществена промяна спрямо края на август 2020 година - тогава търговските обекти, подали информация за търговия с горива са 3594.

Информацията за търговията с горива се събира от НАП по силата на изискванията в Наредба №18 от 13 декември 2006 година, поясняват още от НСИ. Текстовете касаят регистрацията и отчитането на фискалните устройства.

От НАП съобщиха преди дни за засилен контрол по отношение на търговията с течни горива. Благодарение на проверките отчетените продадени количества се увеличават с 15 на сто, отбелязаха данъчните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още