IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът може да получи компенсация за разходите за въглеродни емисии

Помощта ще се изчислява по специална методика и може да стигне 25% от постъпленията от продажба на квоти

20:37 | 13.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2</em></p>

Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2

Индустриалните предприятия в България, чиято конкурентоспособност е изложена на риск поради влиянието на квотите за въглеродни емисии върху крайната цена на електрическата енергия, биха могли да получат помощ под формата на компенсиране на непреките разходи от СО2.

Тази възможност обсъди с представителите на бизнеса министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Опцията е предвидена в eвропейска директива, която трябва да бъде транспонирана в българското законодателство.

Сумите за компенсация могат да се изчисляват по специална методика, като директивата предвижда те да бъдат до 25% от постъпленията от продажба на квоти.

До момента България няма действаща схема за компенсации. Предстои до края на годината страната ни да уведоми официално Европейската комисия за това.

След това регламентите от директивата ще бъдат транспонирани с промени в Закона за ограничаване изменението на климата. Разработването на механизъм за компенсиране и определянето на администратор за помощта са следващи стъпки от процедурата. Ако такава бъде разработена, тя ще бъде съобразена изцяло с правилата за държавните помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още