IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев: АЕЦ „Белене“ зависи от следващото политическо статукво

Около година е забавянето на проекта заради коронавируса, който спира стратегическите инвеститори да дойдат за интервю, посочи председателят на БУЛАТОМ

12:29 | 20.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ зависи от следващото политическо статукво, което ще се определи в парламента. Това прогнозира по БНР председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев в коментар дали политическата нестабилност ще повлияе на осъществяването на бъдещия проект.

“На нас ще ни е необходима базова енергетика, която да е чиста, но политическото статукво може да направи всякаква глупост. Всеки път някой се е опитвал да обяснява, че проектът “Белене“ трябва да се гледа през бюджетни средства и консумация на някаква електроенергия. А ние сме го построявали той да работи на свободен пазар и да бъде структуриран – държавата плюс някой стратегически инвеститор, посочи експертът. - Ако има стратегически инвеститор, както имаше 2010 г., както и сега има мераклии, означава, че проектът е икономически жизнеспособен, но на много хора от чисто политическа гледна точка това не им отърва.“

Богомил Манчев е категоричен, че проектът АЕЦ „Белене“ е дългосрочен. Той определи като „безумна глупост“ тълкуването да се определя проектът като привърженици на източния и западния свят, а не на руска и западна технология.

За пример той даде пети и шести блок на АЕЦ  „Козлодуй“, където са събрани положителните неща на източния и западния бизнес и е създадено „най-уникалното нещо, което може да с случи“, за да работят безопасно, дългосрочно и при добро ценообразуване.

Председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ съобщи, че проектът АЕЦ „Белене“ върви по процедурата. Той смята, че около година е забавянето заради коронавируса, който спира стратегическите инвеститори да дойдат в София за интервю.

„Министерството на енергетиката беше поставило като дата май месец, до която трябваше да се получат обвързващите офертите на стратегическите инвеститори, но тя не е започнала да тече, защото те не са дошли в София“, напомни Богомил Манчев.

Той уточни, че между 1,3 и 1,5 млрд. евро са активите на Националната електрическата компания в проекта АЕЦ „Белене“, но допусна, че всеки от потенциалните инвеститори може да приеме или да оспори това при направен дю дилиджънс.

Манчев очаква да се създаде проектната компания за атомната електроцентрала веднага след като се появи стратегическия партньор.

„Сега НЕК, единственото, което трябва да направи, е да си довърши лицензирането на техническия проект, а впоследствие нотификацията - писането на писмата до ЕС, Комисията за защита на конкуренцията и други, се правят от новия собственик и НЕК“, потвърди председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ.

Той обяви, че няма нужда от ОВОС, но трябва ново строително разрешение. Манов е на мнение обаче, че политическият риск може да спре всеки проект.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Няма инвеститор, как ще строите без пари? Нито в Аккую, нито в Пакш някой е инвестирал. Единствения който дава пари е русия. Затова и Аккую е наникъде, а Пакш даже не е започнат. "Експертът" би могъл да ни информира, защо няма частни инвеститори които да вложат средства тези два ядрени обекта? Това се случва въпреки поетия ангажимент за изкупуване на произведеното електричество, за Турция мисля бе 12 цента на киловат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още