IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Хъб "Балкан" ще диверсифицира преноса и търговията с газ

На петролния конгрес в Истанбул премиерът не изключи възможността газоразпределителният център да получава газ и от Русия

13:15 | 10.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов в Истанбул. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов в Истанбул. Снимка: Министерски съвет

Водещи проекти за България в сферата на енергетиката са изграждането на газовия хъб "Балкан" и интерконекторите със съседните държави, които ще доведат до истинска диверсификация в търговията и в преноса на природен газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Световния петролен конгрес, който се провежда в Истанбул.

Неговото изявление е публикувано на официалния му профил във Facebook.

В своето приветствие към участниците на форума Борисов посочи още и възможностите за местен добив като източник на суровина за газовия хъб. Блокове в Черно море разработват гигантите Total, OMV, Repsol и Shell, припомни той.

Борисов не изключи възможността хъбът да бъде захранен с газ от Русия и Румъния и допълни още, че страната ни е договорила покупката на 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан, които ще получаваме през Южния газов коридор, който стои на дневен ред след провала на Nabucco.

Премиерът отбеляза още, че България е фактор на Балканите с възможностите на газопреносната си система. Той припомни, че през страната ни се транзитират около 16,7 млрд. куб. метра газ за Турция.

Той отчете още бързото развитие в сектора и на газовите връзки в световен мащаб и посочи, че енергийните ресурси са важни не само за развитието на икономиката, но и за опазването на околната среда, отбелязвайки, че природният газ е чист енергоизточник. 

Бойко Борисов беше поканен на събитието от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха преди ден от правителствената пресслужба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bkbelchev
преди 6 години
Звучи ми като приказката за магистралите. Построяваме ги и идват инвеститори отварят се нови работни места, вдига се стандарта на живот. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още