Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Борисов: АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена

Изправени сме пред много сериозна криза в отношенията между ЕС и Турция и България може да бъде "наводнена" от бежанци, смята премиерът

Борисов: АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Решението за АЕЦ "Белене" е реализацията й като частен проект - с различни варианти за дял на България - минимално участие, "златна" акция или друго. Това заяви в ефира на Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов.

Проектът ще бъде разработен от Агенцията за приватизация и ако е жизнеспособен - частни инвеститори ще дойдат и ще го реализират, смята още премиерът. Хипотезата вече не е дали ни трябва АЕЦ "Белене", а какво да направим с реакторите, които Арбитражният съд присъди да платим, посочи той.

Борисов припомни, че освен сумата от 550 млн. евро, които дължим на "Атомстройекспорт" за двата реактора за Белене, България ежедневно плаща лихва в размер на 167 хил. евро. До този момент в проекта за втора ядрена централа страната е вложила към 3 млрд. лева.

"Цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани от 2006 година", каза Борисов. За него хипотеза трябва ли ни нова централа вече не съществува, а тя трябва да се строи "по някакъв начин".

Още по темата

В момента има много "сложни неща", които трябва да бъдат решавани, затова и президентската кампания е много далечна за премиера. Той коментира, че президентската институция не може да вземе нито едно от тези решения при сегашните й правомощия.

"Неприятно като усещане" нарече Борисов случая с връщането на бизнесмена Абдуллах Бююк в Турция. Според премиера в МВР са действали на ръба на закона с екстрадирането на турския бизнесмен, но вярва, че в министерството са действали правилно.

Решението е било взето от институциите и то трябва да бъде уважено, каза още премиерът.

От началото на годината България е върнала 25 хил. души без документи, пристигащи от Турция, допълни още премиерът. При аналогия с осемте турски пилоти, които потърсиха закрила в Гърция след опита за преврат, ситуацията е много различна, смята Борисов. Тези военни действително са пряко замесени с опита за преврат, но са имали редовни документи и това е дало възможността на гръцката страна да не ги върне в Турция, макар и да е било изпратено искане за това.

Гръцкият съд осъди турските военни за незаконно влизане в страната и все още не е разгледал молбата им за убежище. Атина не е отговорила на искането на Турция тези военни да им бъдат предадени.

Бойко Борисов беше категоричен още, че не трябва да се допуска мигрантската вълна да влиза у нас. Въпреки оградата и работата на военните и граничните власти, имаме много дълга сухопътна и морска граница с Турция. В същото време Македония и Сърбия са се "оградили" и пристигащите у нас няма накъде да се "оттичат", каза още Борисов.

Според него сме изправени пред много сериозна криза между ЕС и Турция и припомни, че исторически Османската империя "обикновено стига до Австрия, там Западът ги спира и жертва стават Балканите".

Борисов уточни, че ако Турция бъде обявена за "несигурна държава" от европейските власти, то мигрантите, задържани в европейските държави, ще бъдат връщани в първите сигурни държави по пътя на бежанците - България и Гърция. Заради засиления граничен контрол в Европа, заплахите на Ердоган, че ще "залее Европа с бежанци" бяха изтълкувани от премиера, че България ще бъде "залята" с бежанци.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (35)

   1| 2| 3| 4    
0
 
1
 
35
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така-а,мили уФФФъсе!

Учете се,как се краде мащабно,а не както вас,кокошкарски!

Нали за това си избирате така бурно по време на избори крадците,мащабните.

Напоследък вече се оформят и като терминатори - усилено заличават и Територита и Стадото.

Сега ще се "спасява" АЕЦ "Белене"(което навремето,неотдавна згробиха по височайши заповеди,дошли с демоНокРадичния западен вятър),ПО СЪЩАТА МЕТОДИКА,ПО КОЯТО БЕШЕ "СПАСЕНА" КТБ,ЗА КОЯТО ВСИЧКО Е ПОКРИТО С ГРЪМКА ТИШИНА!!!

...А след време Стадото ще бъде призовано,в познатия вече апокалиптично-хленчещ тон,да "спасява",следващта бездънна яма за кражба!!!

Юруш,Стадо-о-о!
1
 
2
 
34
Slavi.13 до: Pitashtia
преди 1 година
Ти наистина ли си мислиш, че ядрен реактор може ей така се продаде и монтира на друго място , а не там за където е направен? Нима мислиш , че това може да стане? Значи си пълен невежа щото това не е пералня да я преместиш от вас в съседа, а ядрен реактор с параметри и данни които са за конкретното място. Ако някой го купи ще трябва да е без пари да се преокомплектова. Нима мислиш иранците за глупаци?!
1
 
1
 
33
Slavi.13 до: Pitashtia
преди 1 година
Ти наистина ли си мислиш, че ядрен реактор може ей така се продаде и монтира на друго място , а не там за където е направен? Нима мислиш , че това може да стане? Значи си пълен невежа щото това не е пералня да я преместиш от вас в съседа, а ядрен реактор с параметри и данни които са за конкретното място. Ако някой го купи ще трябва да е без пари да се преокомплектова. Нима мислиш иранците за глупаци?!
2
 
5
 
32
преди 1 година
Няма профилна снимка
Време е прокуратурата да потърси отговорност на виновните за този грабеж и разхищение. Те се знаят кои са големите шлемаджии, от една партия бяха, сега се "преструктурираха" за да замитат следите и да търсят нови схеми, ама не минава вече номера!
3
 
11
 
31
bgMan до: fon
преди 1 година
Колко ти се иска да е цената на теб е едно, колко ми се иска да е цената на мен като инвеститор е съвсем друго нещо.
Защо да си хабя времето, усилията и парите да правя нещо, от което ще печели само и единствено този, на когото продавам електроенергия?

Нямам ли пълна възвръщаемост на инвестицията за под 8 години въобще не се захващам.
Ако искаш пробвай ти. Може даже да се опиташ и да отвориш очите на инвеститори, които познаваш да видим дали ще мислят като теб или техните цифри доста ще се различават от твоите.

Още от Енергетика
Теменужка Петкова: Най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не предприемем нищо