IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Можем да пестим до 6 млрд. долара годишно от местен добив на газ и нефт

Започва проучвателният сондаж в "Хан Аспарух" в Черно море, който ще даде повече информация за потенциала на блока

15:04 | 19.04.16 г. 15
<p>
	Сондажният кораб Noble Globetrotter II. Снимка: Total</p>

Сондажният кораб Noble Globetrotter II. Снимка: Total

България може да си спести до 6 млрд. долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас, пише БТА.

По думите на Борисов България е можела да добива свой природен газ и нефт и вместо да плаща милиарди долари годишно - да ги инвестира в социални дейности и отделно да продава. Той посочи Румъния за пример, която благодарение на собствения добив е намалила вноса на тези ресурси до 10%.

Премиерът посочи, че консорциумът, който проучва блока, плаща наем за кораба по 220 хил. евро дневно и "вероятно знаят какво правят и какво търсят".

Плавателният съд Noble Globetrotter II ще започне проучване на Черно море в блока "Хан Аспарух", където ще бъде направен дълбоководен сондаж за газ и нефт.

Сондажът ще даде допълнителна информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация, уточняват от консорциума, който ще извърши проучването - Total, Repsol и OMV.

Кзавие Фожрас, управител на Total Е&П България, коментира по време на церемонията, че водният сондаж ще достигне до 2000 метра, а след това ще продължи още 4000 метра в скалното дъно. Специалистите са подготвени за екстремни условия до 700 бара налягане и до 150 градуса температура по Целзий.

На представянето на сондажния кораб присъстваха и вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Работата по първия сондаж в блока "Хан Аспарух" в Черно море ще продължи 4-5 месеца, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Надявам се съвсем скоро да се видим тук и да се поздравим с местен добив", добави тя по време на официалната церемония.

Проучването на блока "Хан Аспарух" започна през 2012 година. Блокът е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa.

Теменужка Петкова подчерта, че правителството си е поставило за цел диверсификацията на източниците и на маршрутите на енергийни ресурси на страната ни. Това може да бъде постигнато с изграждането на междусистемни връзки на България със съседните ни страни и разработване на местен добив.

"Настоящото българско правителство следва много ясно тази политика и едно от първите решения на сегашния кабинет беше свързано именно със стартиране на процедурата за търсене и проучване в блока "Силистар", каза още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
Гладна кокошка - просо сънува. Рибата още в морето- той слага тигана. Има и други подобни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Не са проспали нищо, нагълтаха се много добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
marto76
преди 7 години
Олеле, ще се разплача! Държавата и управляващите проспаха изтичането на 5 млрд. лева от КТБ на фараон Цветан Василев, сега тръгнали да пестят 6 млрд. лева - смешна история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
strol
преди 7 години
Да ама Тиквата не смята,че в тази държава има мислещи хора,смята ни за *** овце които трябва да бъдат мачкани и рекетирани по-всички възможни начини.Направо размазаха бизнеса от скубане ,то не бяха безумни данъци,колиба,ракия,лукс,после сини ,зелен,*** зони за паркиране,винетки,билети за градския транспорт и какво ли още не.На всичкото отгоре страната ни продължава да задлъжнява.НАГЛИ НЕКАДЪРНИЦИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 2
MarkoM
преди 7 години
Доколкото знам, газа не го плаща нито държавата ни, нито ББ, а крайният потребител, така че много ми е интересно, какви са тези сметки, че правителството щяло да отдели 6 милиарда за социални плащания, щото нямало да плаща газ - ами то и сега не го плаща, що не ги е отделило вече тези пари за социални разходи??? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Сега плащаме по 5-6 милиарда, а като намерят нефт и газ ще си ги спестим?Явно Тотал ще ни дават нефт и газ без пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
strol
преди 7 години
МОЯТА МОЛИТВА - Христо БотевНе ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи;До кога Бе хора?До кога ще гласувате зе тази нагла и лъжлива гербаджийска ***.Тези изпревариха по-наглост и комунистите даже,рекета е държавна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
Друсания извънземен пак дърдори...иска да краде от всяко кътче дори под морското дъно ужас и трагедия Имало господ дръжки нема нищо хахах. ..и да има нефт смятайте че бензина няма да стане 30 стинки а просто по схемата ще има нови лапачи и някой иска да изтласка някой мафиот по схемата и да заеме неговата лапачка иначе робството в бг няма се махне *** трябва да е благодарен на ердоган че турците са оставили едно робско стадо и сега така наречените бг управници бясно го дерат кой къде го докопа...петрол в черноморието няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
:) Прав си :) Не чета вярно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
България ли? Той каза "ние", не "вие" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още