Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Борисов: След 2020 г. азербайджанският природен газ ще носи до 30% от потреблението ни

София очаква СОКАР да инвестира в газоразпределителната система на България

Борисов: След 2020 г. азербайджанският природен газ ще носи до 30% от потреблението ни

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност. Това стана ясно от разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Премиерът посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“. „Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултати от това проучване, които са изключително позитивни“, добави Борисов.

Още по темата

На срещата е обсъдена възможността за допълнителни количества природен газ от Азербайджан за хъб „Балкан“.
Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България-Гърция IGB.

„Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020 г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020 г. на контрактувания 1 млрд. куб м/год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, той.

Борисов заяви, че България очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на Азербайджан.

„На практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25-30% от потреблението на природен газ в България“, допълни Борисов.

Илхам Алиев благодари на премиера за участието му във форума. Той подчерта, че миналогодишната визита на Борисов в Баку е дала импулс на двустранните отношения. „Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Алиев в началото на срещата.

Той посочи още, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Индустрията иска проверки на енергийната борса заради съмнения за некоректни сделки