Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала

По трасето на проекта е положен и оптичен кабел, който ще свърже Европа и Азия през България и Турция и ще осигурява високоскоростен интернет, изтъкна премиерът

Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала

Снимка: Министерски съвет

Изграждането на газопровода „Балкански поток“ се намира в своя финален етап, заяви премиерът Бойко Борисов по време на въздушна инспекция с хеликоптер на строителната дейност, съобщава БНР.

По време на обиколката Борисов беше придружен от заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, както и от представители на компанията-изпълнител „Аркад“, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния директор на българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. 

Още по темата

Тръбите вече са положени  по близо 480-километровото трасе, над 1400 строителни машини  и над 2500 работници от различни страни са ангажирани в момента в мащабния строеж, който Борисов определи като интернационален.

Пред саудитския гост премиерът отбеляза, че с „Балкански поток“ България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

От своя страна саудитският заместник-министър декларира, че правителството му ще продължи да оказва пълна подкрепа на консорциума „Аркад“, който е основен изпълнител на „Балкански поток“, а крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд  лично следи проекта и "оказва голям натиск".

„Принц Мохамед бин Салман ни оказва голям натиск и гледа изпълнението на ежедневна база, за да подкрепи саудитската компания която го изгражда. Искам да ви уверя, че това е наше задължение, не само на компанията, но и на саудитското правителство да реализираме този проект качествено и в срок", посочи Алсаадун.

По цялото трасе на строящия се газопровод „Балкански поток“ е положен и оптичен кабел, който ще свърже Европа и Азия през България и Турция и ще осигурява високоскоростен интернет. Това обяви Бойко Борисов пред саудитския заместник-министър по петрола.

След инспекцията по въздух, огледът с гостите от Саудитска Арабия продължи по суша, при компресорната станция „Лозенец". Сред гостите бе и собственикът на консорциума „Аркад“, строител на обекта "Балкански поток". Премиерът обяви, че остава да се заварят само 1 километър от тръбите. 

„То си е 100% българска собственост. А и затова го кръстихме „Балкански поток“, за да е вързано с балканския ни хъб, газов хъб „Балкан", а и за да действа на територията реверсивно, във всички посоки на целите Балкани.  И понеже няма какво да измислят друго да излъжат, накрая казаха, че „Аркад“, не е на Саудитска Арабия, а е на руска компания", изтъкна Борисов.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Руски дипломат: Газовата връзка България-Унгария ще е готова до края на годината