IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ГЕРБ си размениха обвинения за АЕЦ "Белене"

Георги Първанов пак настоява втората атомна централа да бъде построена

13:20 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

БСП и ГЕРБ си размениха в парламента обвинения за дължимите 550 млн. евро за АЕЦ "Белене". От левицата обявиха, че от вчера всички българи са по-бедни с 1,2 млрд. лв. заради решението на арбитражния съд и обвиниха правителството на Бойко Борисов за спирането на строителството на централата, предаде БТА.

В момента плащаме вашата сметка, отговориха от ГЕРБ и на свой ред упрекнаха БСП в недалновидна политика.

Арбитражният съд осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше правителството на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2, заяви Таско Ерменков в декларация от името на социалистите.

Той отбеляза, че арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хил. лева, считано от вземането на решението до изплащане на сумата.

По думите му министър-председателят има основание да търси, в това число и наказателна отговорност, на практика от себе си, тъй като е ръководил правителството "Борисов" 1. Според БСП всички, съпричастни към решението за прекратяване на проекта за строителството на АЕЦ "Белене", би трябвало да бъдат задължени да заплатят този огромен дълг. 

Ерменков посочи, че управляващите лъжат, твърдейки, че страната ни е сполучила с решението на арбитража, защото е само за 1,2 млрд. лева. Решението ни дава право да се възползваме само от един реактор с целия му първи контур, да ви припомня, че цената на двата реактора с напълно окомплектован първи контур и система за безопасност по първоначално подписаните договори беше точно толкова 1,2 млрд. лева, отбеляза той. "Вашият успех е удвояване на първоначалната цена на един реактор", каза Ерменков.

По думите му управлението на ГЕРБ се е превърнало в унищожително природно бедствие.

В отговор председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) посочи, че недалновидна политика е да си измислиш проект, от който нямаш нужда, но се опитваш да задоволиш „геостратегически мераци на някои държави“, да го стартираш и 2008 г. да разбереш, че е обречен на неуспех.

Той отбеляза, че проектът струва 10,35 млрд. евро и България е трябвало да осигури 5 млрд. евро. Добрев допълни, че през 2008 г. стратегическият инвеститор RWE пише писма на НЕК, в които пита къде е българската половина от парите за централата. НЕК по думите му не отговаря.

Изпълнителният директор тогава пише писмо на министъра на енергетиката и му казва, че RWE се отказват от проекта, защото ние не можем да осигурим парите и не сме платили аванса.

По думите му изпълнителният директор предупреждава, че е най-добре да не плащаме аванса по Споразумение 5, защото това ще стартира изпълнението на документа. 20 дни по-късно тогавашният министър на енергетиката внася решение на МС, с което от бюджета вади 300 млн. лева, за да ги даде на Българския енергиен холдинг, за да платят същите тези пари, които не е трябвало да бъдат плащани, отбеляза Добрев.

Ако тези 300 млн. лева не бяха платени, днес нямаше да имаме арбитраж, коментира той.

Добрев отбеляза, че това писмо е заведено в Министерството на енергетиката, но е било унищожено. "Има входящ номер, но писмо няма. Затова беше уволнен и главният секретар на министерството по мое време", каза Добрев. Но копие от писмото има в НЕК.

Депутатът отново посочи, че арбитражът повтаря позицията на българското правителство от 2012 г. и не постановява да плащаме неустойки и ескалация, защото договор за "Белене" няма. "Решили сте да си купите кола, обаче сте си поръчали двигателя и нямате пари дори него да платите", коментира той. По думите му тези 550 млн. евро са неплатени фактури от 2009 до 2012 г. и произведено оборудване към изтичане на срока на споразумението.

Макар и с голямо закъснение, трябва да възобновим строителството на АЕЦ „Белене“, коментира днес  пред журналисти в Народното събрание и председателят на АБВ Георги Първанов.

Той и заяви, че е необяснимо защо управляващите се радват „на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на решението на арбитража за „Белене“.

„Шест поредни правителства имат отговорността да се стигне до тук. Вече  имаме единия реактор за централата и  вместо да се чудим какво да го правим, трябва да възобновим строителството на „Белене“, посочи той, цитиран от пресцентъра на партията.

„От център на енергийната политика за Балканите страната ни се превърна в периферия“, смята  Първанов. 
Той предлага спорните въпроси да бъдат изчистени на среща между българския  премиер Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин.

Георги Първанов нарече междусистемните газови връзки, които се строят в момента, байпаси.  Интерконекторът  може да служи за преодоляване на кризи, като тази през 2009 г., каза той.

„Ние ще строим интерконтектор, един,  втори и смятаме, че това ще ни създаде условия за газов хъб. България можеше да бъде енергиен, в това число и газов преразпределителен  център, във времето, когато имаше „Южен поток" и „Набуко", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още