Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгаргаз“ иска от КЕВР да утвърди цената на газа за третото тримесечие

Предложената цена, която предстои да бъде одобрена е 44,90лв/МВтч

„Булгаргаз“ иска от КЕВР да утвърди цената на газа за  третото тримесечие

Снимка: Ройтерс

"Булгаргаз" ЕАД предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за трето тримесечие на 2019 г. в размер на 44,90 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщава дружеството, цитирано от БТА. 

Още по темата

В сравнение с утвърдената за второ тримесечие на 2019 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за третото тримесечие на 2019 г. е по-ниска с 0,60 на сто или 0,27 лв./МВтч, се посочва в съобщението.

Предложената по-ниска продажна цена на природния газ се дължи на договорените от "Булгаргаз" ЕАД алтернативни доставки на по-ниски цени, в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик, уточниха от "Булгаргаз".

Investor припомня, че в края на май директорът на дружеството Николай Павлов заяви, че са получени 3 оферти, които са били с по-ниски цени от действащата в момента доставна цена. Той уточни, че българският потребител ще се възползва от новата доставна цена през есенно-зимния сезон.

Коментарът на Павлов беше направен на фона на информацията за първата осъществена доставка на американски втечнен природен газ до Гърция с кораб, натоварен с около 140 млн. куб.м гориво за България за второто и третото тримесечие.

Според енергийния министър Теменужка Петкова цената на газа е конкурентна и по-ниска от доставяното в момента синьо гориво.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгартрансгаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември