Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгаргаз“ избира между два варианта на ценообразуване на природния газ

Парното в Плевен, Бургас и Враца може да бъде спряно заради неизплатени задължения от страна на местните дружества към "Булгаргаз"

„Булгаргаз“ избира между два варианта на ценообразуване на природния газ

Снимка: Ройтерс

Българското енергийно дружество "Булгаргаз" вече ще може да избира дали цените на природния газ, по които ще го доставя "Газпром Експорт" до България, ще се образуват по сегашната формула, или ще са съобразени с цените на европейските газови борси, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов в интервю по БНР.

Освен посочената договореност ще има възможност двата варианта на ценообразуване да се комбинират в рамките на една доставка. Така цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с петрола и неговите производни, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете.

Още по темата

Тези възможности са записани като допълнение към съществуващия договор за доставка на газ и разписани по време на разговорите миналата седмица между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт". Тя идва като резултат от антимонополното дело на Европейската комисия, по което руският газов гигант се съгласи да предоговори условията по договорите за доставка на гориво.

Цената на природния газ може да бъде преразглеждана на всеки две години, посочи още Николай Павлов:

"Дали ще бъде по сега действащата формула или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, вече това е въпрос на анализ. Не е тайна, че през последните години цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа и като потвърждение на това идва и фактът, че до настоящия момент няма постъпила оферта в "Булгаргаз" за доставка на природен газ на цена по-ниска от действащата", заяви той.

Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до страната ни, каза още Николай Павлов.

Потребителите в Плевен, Бургас и Враца може да останат без парно в началото на отоплителния сезон. Трите дружества дължат общо 15 милиона лева на „Булгаргаз“ и не са си плащали горивото от юли. Ако не се издължат, може да се наложи подаването на газ към тях да бъде спряно или договорите им да бъдат прекратени, съобщи още Николай Павлов.

„Изпратени са напомнителни писма. Имат срок до 19 октомври да си погасят задълженията за юли, август и септември. Те са наясно с проблема и в момента предполагам, че търсят решение. Не ми се вярва да се стига до спиране на газа, ако е технически възможно. Предприемане на съдебни действия с всички обезпечителни мерки, и като краен вариант е прекратяване на договора“, каза той.

Павлов допълни, че от Нова година, ако има увеличение на цените на газа, то ще бъде минимално и ще е под 5 процента. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 година
Все още никъде в сайтът на Газпром не пише за каквито и да е преговори с каквито и да е български представители !!! КАК да вярваме на генетическите лъжци, които ни управляват ??????

Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември