Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

“Булгаргаз” избра доставчик на газ с цена 8% по-ниска от утвърдената от КЕВР

Гръцката компания ДЕПА даде най-добрата цена, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова

“Булгаргаз” избра доставчик на газ с цена 8% по-ниска от утвърдената от КЕВР

Снимка: Архив Ройтерс

“Булгаргаз”  успешно приключи първата процедура за доставка на природен газ от друг доставчик на по-ниска цена от утвърдената от КЕВР цена, общото намаление е около 8%. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след изслушването ѝ в парламента за концепцията за газоразпределителния център "Балкан", съобщи Агенция „Фокус“.

Още по темата

„Това е първата процедура, която “Булгаргаз” провежда, за да тества пазара на доставка на природен газ от друг доставчик. За наша радост тази процедура приключи успешно. Явиха се три компании, от тях гръцката компания ДЕПА е дала най-добра цена , като условието на “Булгаргаз” беше тази цена да е по-ниска от регулираната от КЕВР", каза Петкова.

Енергийният министър посочи, че държавният и общественият интерес са защитени, ако спре доставката на  въглища за ТЕЦ-Перник и това няма да се отрази на отоплението на жителите на Перник. По думите ѝ доставките на парното и топлата вода ги прави „Мини открит въгледобив“ и са събрани вземанията от концесията.

Теменужка Петкова увери, че са взети необходимите мерки за преустановяване на действия от „Мин Индъстри“, свързани с напредъка на минните дейности в участъка , където има неясноти със статута на земята край пернишкото село Дивотино. „В този участък е спрял целият процес, така че да могат хората да бъдат спокойни“, заяви тя.

По думите ѝ площите са определени с правителствено решение през 2003 година , когато БСП са били във властта. Енергийният министър обяви, че са събрани всички вземания за бюджета от консионера „Мин Индъстри“.

Още по темата

По отношение на интерконектора Гърция-България Петкова заяви, че проектът върви към своята решаваща фаза. “Избрахме инженер-консултант на проекта, приключи успешно обществената поръчка на 15 март, каза тя. – През април ще бъде избран и доставчикът на тръби, през май ще бъде избран и строителят. В началото на юни трябва да бъде даден старт на строителството, което трябва да завърши през 2020 г. Интерконекторът трябва да бъде въведен в търговска експлоатация паралелно с проекта за Трансадриатическия газопровод (ТАП).”

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат срив на продажбите на БНЕБ