Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгаргаз“ предлага ново поевтиняване на природния газ за юни - с 1,7%

В същото време прогнозната цена на дружеството за юли е със 7,06% по-ниска от предложената за юни

„Булгаргаз“ предлага ново поевтиняване на природния газ за юни - с 1,7%

Снимка: Pixabay

Прогнозната цена на природния газ за юни да бъде с 1,7% по-ниска, предлага пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) българското държавно енергийно дружество „Булгаргаз“ ЕАД, част от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД. 

Още по темата

Според компанията прогнозната цена за юни е 21,97 лв за мегаватчас, като в нея не са включени цените за достъп, акциз и ДДС. Тази цена е с 1,7%, или 0,38 лв/мегаватчас, по-ниска от утвърдената цена за май.

От „Булгаргаз“ посочват, че прогнозната цена за природния газ за юли е 20,42 лв/мегаватчас, което е с 1,55лв/мегаватчас, или със 7,06%, по-малко в сравнение с предложената за юни.

„Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 08.05.2020 г. и е неокончателна“, изтъкват от дружеството на своя сайт.

„Булгаргаз“ ще внесе окончателното си предложение в КЕВР на 11 юни.

В началото на май КЕВР намали цените на природния газ и топлинната енергия. от 1 май цената на природния газ у нас беше понижена с 11%, а тази на топлинната енергия – между 1 и 5%, в зависимост от населеното място.

Утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 1 май е в размер на 22,35 лв за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тя е с 11,31% по-ниска от цената за месец април, която е 25,20 лв за мегаватчас.

Също така регулаторът взе решение за определяне на нови пределни цени на топлинната енергия на топлофикационните дружества, които ползват природен газ. За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 5,15 %, във Враца – с 4,14%, в Пловдив - с 1,08 %, в Плевен - с 2,62 %, в Бургас – с 2,97 %, във Варна – с 1,30 %. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 3,04 % по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 2,90%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат срив на продажбите на БНЕБ