IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" ще посрещне зимния сезон с по-големи резерви от газ от 2020 г.

Компанията е дала ценово предимство на своите клиенти от 100 млн. лева от началото на годината

10:53 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият отоплителен сезон (от 1 октомври) ще започне с 8% повече резерви от газ в газохранилището "Чирен", нагнетени от "Булгаргаз", спрямо началото на миналия сезон, прогнозира пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпълнителният директор на газовия оператор Николай Павлов. По време на заседанието в регулатора бяха дискутирани новите цени на природния газ за българските клиенти от 1 септември.

Запълняемостта на "Чирен" в момента обаче е под средната за Европа - едва 53%, коментира от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов. До 15 октомври, когато се предвижда да приключи сезонът на нагнетяване обаче надеждите са, че поне 70% от газохранилището ще бъде запълнено. Газохранилището е част от структурата на "Булгартрансгаз".

От думите на Иванов стана ясно, че заради планови ремонти по "Турски поток" "Булгаргаз" е трябвало да черпи за около седмица от газохранилището в сезон, когато по традиция съоръжението се нагнетява.

Празните газохранилища са сериозен проблем в Европа. В момента средната запълняемост е около 64% и много анализатори се опасяват от сериозни проблеми с доставките при тежка зима.

По отношение на цената на суровината по време на заседанието бяха отчетени рекордните цени в европейските газови хъбове. Усреднената цена за доставка на газ през септември в последните дни достига около 45 евро на мегаватчас. Надеждите на Иван Иванов са ръстът да бъде ограничен с пускането в експлоатация на "Северен поток 2" и стабилизирането на цената на петрола.

Цената на природния газ у нас се определя по специална формула, която включва пазарен компонент, тоест цената, достигната на европейските газови борси, както и петролен компонент - на алтернативните на газа горива.

На 11 август от "Булгаргаз" изчислиха, че цената на природния газ за българските клиенти трябва да бъде 67,33 лева за мегаватчас, или 34,43 евро. Това е повишение от 17% спрямо август. Очакванията на Николай Павлов са и в крайна сметка от 1 септември цената в България да бъде с около 20% по-ниска от европейската.

Булгаргаз" дава "ценово предимство " на българската индустрия и потребители от 100 млн. лева от началото на годината благодарение на по-евтиния газ на пазара у нас.

Газовата компания ще внесе окончателните си разчети за цената на газа от 1 септември на самия ден, а КЕВР ще ги анализира веднага. До края на работния ден регулаторът ще се произнесе за цената на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още