Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгаргаз": Трябват нови спешни преговори с Азербайджан, ако IGB се забави

Без алтернативно трасе България не само няма да получава по-евтиния в момента газ, но ще плаща и санкции

"Булгаргаз": Трябват нови спешни преговори с Азербайджан, ако IGB се забави

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция (IGB) се забави още - и след 1 юли 2022 година,  "Булгаргаз" ще трябва да проведе нови преговори за алтернативно трасе за газа от Азербайджан. Това се казва в позиция на газовото дружество, изпратена до медиите. Оттам настояват за "решителна подкрепа на политическо ниво" за ново продължаване на временните договорки за доставка по алтернативното трасе.

"Булгаргаз" няма информация кога ще бъде готова IGB, а клаузите по договора с Азербайджан изтичат на 30 юни 2022 година.

Още по темата

Проектната компания ICGB очакваше строителството на газовата връзка да приключи до края на 2021 година, а въвеждането в експлоатация да се случи до края на юни. В последните дни обаче енергийният министър Александър Николов на няколко пъти призна, че строителството още се бави и се търсят начини за ускоряването на работата, включително срещи с гръцката страна, както и искане за налагане на наказателни санкции срещу изпълнителя AVAX за забавянето.

Междувременно и от енергийния регулатор предупредиха, че сертифицирането на газопровода отнема 6 месеца, а ICGB още не са подали документи.

От "Булгаргаз"  уточняват още , че са водени преговори за смяна на трасето с азербайджанския доставчик след "продължителен задълбочен професионален анализ и преценка", извършени съвместно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на енергетиката. Решението за смяната не е взето еднолично от ръководството на газовото дружество.

Без него страната е рискувала налагането на наказателни санкции на стойност договорените количества.

"Сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка (газопровода IGB)", пишат в позицията си от газовото дружество.

Позицията на Азербайджан остава без промяна - трасето на газа от "Шах Дениз ІІ" е само IGB, допълват още от "Булгаргаз". В момента газът от Азербайджан е по-евтин, но в момента на преговорите това не беше така, припомнят от газовия оператор. 

В момента България получава около 350 млн. куб. метра газ годишно от Азербайджан, въпреки че беше договорена доставката на 1 млрд. куб. метра. Според Александър Николов има начин целият обем да бъде доставен, но няма желание от азербайджанския доставчик, а България не е защитила своя интерес.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
doba до: Oбичам България
преди 3 месеца
https://google.com/maps/@43.2037816,27.9257707,12z - според google.com - 6-8km(грубо).
1
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Само като прочетох, че Паша Дере е на няколко км от центъра на Варна и игнорирах. Галата на какво е? На няколко метра...
1
 
5
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Булгаргаз" ще трябва да проведе нови преговори за алтернативно трасе за газа от Азербайджан"Кое е това ,алтернативно трасе
3
 
4
 
3
doba до: wart
преди 3 месеца
По първоначален проект тръбата трябваше да излиза на Паша Дере(няколко км от центъра на Вн) и от там към компресорна станция. След посещението на 3-*** хамерикански сенатори(нямам идея дали има живи още измежду тях) бат'Серги измисли некакви проблеми, благодарение на които газта беше отклонена към Турция(Ердоган). После бат'Бойко се гордееше, че бил прецакал 3 руски проекта(всъщност българо-руски) пред медиите. ПФУ!!!
2
 
9
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Изпуснахме " питомното" ( когато щяхме да бъдем " хаб" сега гоним дивото.Ако престанем да се " предлагаме " на " този " и на" онзи " и ако сме " поумнели" след всичко случилото се когато (покойният убиец на невинни виетнамски граждани Д.Маккей ни убеждаваше как Руският природен газ застрашава националната ни безопосност) ако ще имаме независима политика поне в някои сфери която се основава на Националните ни интереси тогава може би да.Следващата жертва е Европа ковбоите ще я " довършат" със вечните забрани и ограничения.

Още от Енергетика
КЕВР: Всички енергийни дружества искат увеличение на цените