Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгаргаз“ търси оферта за банкова гаранция за AGSC в размер на 109 млн. долара

Процедурата е свързана с договора за доставка на природен газ от Азербайджан за България в размер на 1 млрд. куб. м годишно

„Булгаргаз“ търси оферта за банкова гаранция за AGSC в размер на 109 млн. долара

Снимка: Министерски съвет

Българското държавно газово дружество „Булгаргаз“ ЕАД представи днес покана за предоставяне на оферта за избора на кредитна институция, която да издаде необезпечена банкова гаранция в полза на Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC). Целта е по този начин да се обезпечи изпълнението на паричните задължения (109 381 403 долара) на "Булгаргаз" по 25-годишния договор за доставка на природен газ с държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR, се посочва в документ, достъпен на сайта на „Булгаргаз“.

Въпросната гаранция ще е валидна за срок от 5 месеца и ще обезпечава задълженията в размер на 6 месечни плащания. 

Още по темата

От българското дружество посочват, че при невъзможност за предоставяне на оферта за издаване на банкова гаранция в пълния размер на посочената сума и/или посочените срок и условия се допуска участниците да предоставят оферта, включваща предлаганите от тях размер, срок и условия за гаранцията. 

„Булгаргаз“ си запазва правото, при липса на подходящи оферти, да започне „пряко договаряне“ с участниците.

Срокът за подаване на офертите изтича в 17 часа на 10-тия ден след публикуване на поканата, като денят на публикуване не се брои.

Investor.bg припомня, че в края на 2016 г. след преговори между азербайджанската газова компания AGSC и „Булгаргаз“ окончателно беше договорена доставката на природен газ за България от находището „Шах Дениз 2“ в размер на 1 млрд. куб. м годишно.

Въпросните доставки ще се извършват чрез проекта IGB (интерконектора Гърция-България), чиято строителна дейност е напреднала.

През март 2019 г. българският премиер Бойко Борисов обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев включването и на State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) като инвеститор в газоразпределителната система на България, като на срещата между двамата беше обсъдена и възможността за доставка на допълнителни количества азерски газ за газов хъб „Балкан“.

„На практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25-30% от потреблението на природен газ в България“, посочи тогава Борисов.

По-рано тази седмица директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че България ще започне предоговаряне на цената и на азерския газ, чийто внос трябва да започне от октомври тази година. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси.

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова