IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз": Група потребители целенасочено търсят дисбаланс на мрежата

Дружеството е направило тест на новата методика за ценообразуване въпреки изричното несъгласие на КЕВР

13:15 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгартрансгаз" има две групи потребители - такива, които се стремят да балансират потребяваните количества газ, и такива, които целенасочено търсят дисбаланса, използвайки количествата газ по мрежата (т.нар. "лайнпек") за временно съхранение на газа.

Това са показали тестовете, които дружеството извърши преди въвеждането на новия входно-изходен модел за определяне на цената на услугите на мрежовия оператор. Той е извършен въпреки изричното несъгласие на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от публикувана стенограма от заседание на енергийния регулатор в началото на септември.

От дискусията става ясно, че "Булгартрансгаз" не е изпълнила и друго свое задължение - да публикува 10 дни преди началото на газовата година (1 октомври) своите цени за мрежовите услуги.

От 1 октомври 2017 година "Булгартрансгаз" определя по нов начин цената за преноса и съхранението на природен газ. Моделът пренася европейските практики и цели намаляването на дисбалансите. Това означава, че потребителите с неравномерно потребление ще плащат по-висока цена за пренос, отколкото тези с постоянно потребление. Досега цената беше една и съща за всички - 19,73 лева за 1000 куб. метра.

Според оценката на "Булгартрансгаз" и потребителите, които умишлено търсят дисбаланса, ще променят поведението си с въвеждането на този нов модел. От компанията мотивират провеждането на тестовия периодq въпреки несъгласието на регулатора, и с нуждата да тестват софтуерния продукт, чрез който ще бъдат подавани заявките за доставка и коригиращите заявки, както и ще бъдат определяни балансовите позиции.

Тестовете на новата методика са извършени в периода 1 май - 14 август, става ясно още от писмо на газовия мрежови оператор до КЕВР. Данните са показали дневни дисбаланси от 3,7% по националната и 9,9% по транзитната газопреносна мрежа и очакванията са подобряване на ситуацията с оптимизирани заявки за пренос, когато бъде въведена и своеобразната финансова санкция при дисбаланс на потреблението.

Новият модел на ценообразуване на "Булгартрансгаз" предизвика несъгласие от страна на бизнеса и коментари, че фирмите не са запознати навреме с промените. От заседанието на КЕВР обаче става ясно, че представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) са участвали в разговорите между институциите за новата цена още от началото на годината.

След последната среща в Министерството на енергетиката БФИЕК оттегли възраженията си, а КЕВР пое ангажимента ежемесечно да следи приходите на "Булгартрансгаз" във връзка с новите тарифи и да реагира при изкривявания.

Въпреки критиките за едностранно наложения тест и забавянето на обявяването на цените по новата Методика, регулаторът приема заявлението на "Булгартрансгаз" и в крайна сметка новите цени са факт от 1 октомври. По време на заседанието комисарят Светла Тодорова обръща внимание на своите колеги, че през последните две години Комисията се занимава изключително с пропуски на "Булгартрансгаз".

"Ако това е частно дружество, щеше да се говори много", коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още