Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране на проекта за разширение на "Чирен"

Резултатите от оценяването на проектните предложения ще бъдат обявени от CINEA в началото на 2022 г.

"Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране на проекта за разширение на "Чирен"

Снимка: Архив Ройтерс

„Булгартрансгаз“ ЕАД подаде проектни предложения за частично безвъзмездно финансиране на разширението на подземното газово хранилище „Чирен“ по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). Програмата се управлява от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Още по темата

Разширението на единственото в страната газово хранилище е определено от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за ЕС във всички публикувани до момента списъци. Този статут е едно от изискванията за допустимост за получаване на финансиране по CEF, съобщиха от дружеството.

От там потвърдиха, че в началото на годината е завършено едно от най-важните предпроектни проучвания за разширението, което включва 3D-сеизмичните проучвания на Чиренската структурa, които CEF съфинансира с 50% от допустимите разходи.

Бъдещата инвестиция е на обща стойност 308 млн. евро и ще позволи увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. куб. метра, а на дневния капацитет на нагнетяване и добив - до 8-10 млн. куб. метра/ден. За целта ще бъдат изградени нови експлоатационни и наблюдателни сондажи, надземни съоръжения и газопроводна връзка със съществуващата газопреносна инфраструктура.

Увеличаването на капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ, ще стимулира конкуренцията и ще подобри ликвидността на газовия пазар в страната и региона, уверяват от „Булгартрансгаз“.

Реализацията на проекта ще допринесе и за повишаване на сигурността на доставките и подобряване на пазарната интеграция в Югоизточна Европа.

ПГХ „Чирен“ е определено за национален обект с решение на Министерския съвет, а разширението му е и приоритетен проект за инициативата „Три морета“.

Очаква се резултатите от оценяването на проектните предложения да бъдат обявени от CINEA в началото на 2022 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово