Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгартрансгаз" получава безвъзмездно над 27 млн. евро за разширяване на трасе

Европейските средства са за проект за адаптиране на газопреносната мрежа на българското дружество към плановете за развитие на инфраструктурата в региона

"Булгартрансгаз" получава безвъзмездно над 27 млн. евро за разширяване на трасе

Подписване на споразумението за безвъзмездната помощ за газопреносната мрежа на България. Снимка: Булгартрансгаз

"Булгартрансгаз" получава 27,184 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за модернизация и разширение на българската газопреносна мрежа. Средствата са безвъзмездна финансова помощ за проекта „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система - Фаза 2“ на „Булгартрансгаз” и бяха гласувани на координационния комитет към Механизма за свързване на Европа, съобщиха от дружеството.

Още по темата

С европейските пари ще се извърши рехабилитация на два участъка от северния полупръстен на газопреносната система с обща дължина около 81 км. Това са участъците „ОС Беглеж - КВ Дерманци – КВ Батулци – КВ Калугерово“ с дължина 58 км. и „ОС Вълчи дол - КВ Преселка“ с дължина около 23 км.

Средствата са предназначени за доставка, строителство и въвеждане в експлоатация на двата участъка, както и за свързаните с това дейности по строителен надзор. С рехабилитацията на участъците ще се гарантира по-сигурен и надежден пренос на природен газ. Предвижда се  дейностите по рехабилитация на участъците да се изпълняват в периода януари 2019 – юни 2022 година, обясняват от "Булгартрансгаз".

Основната цел на проекта от общ интерес „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система – Фаза 2“ е адаптиране на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД към плановете за развитие на инфраструктурата в региона.

По този начин ще се осигури техническa възможност за пренос на допълнителни количества природен газ през територията на страната, постъпващи през съществуващите и нови входни и изходни точки като интерконекторите Гърция - България, България - Сърбия, концепцията за изграждане на Газов хъб „Балкан”, както и плановете за разширение на ПГХ „Чирен”.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България