Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгартрансгаз“ с 10 оферти за кредит от 13 институции за общо 542 млн. евро

Изгодните предложения позволяват на „Булгартрансгаз“ да реализира спестявания от лихви в размер на 65 млн. евро

„Булгартрансгаз“ с 10 оферти за кредит от 13 институции за общо 542 млн. евро

Снимка: Ройтерс

Българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД, част от „Български енергиен холдинг“ ЕАД, е получило общо 10 оферти за кредитиране от 13 финансови институции, съобщава компанията на своя сайт. Общата стойност на офертите достига 542 млн. евро.

В началото на миналия месец „Булгартрансгаз“ обяви процедура за набиране на кредитно финансиране в размер на 400 млн. евро. Целта на процедурата е да се осигуриа финансов ресурс за реализация на инвестиционната програма на дружеството, насочена към диверсификация на източниците, повишаване на сигурността на доставките и позициониране на страната като газоразпределителен център в региона. 

Още по темата

Публикуваната покана е предизвикала интереса на около 20 финансови институции, като 17 са подали необходимите документи, гарантиращи неразкриване на чувствителна информация за „Булгартрансгаз“.

До крайния срок за подаване на оферти – 30 юни 2020 г., дружеството е получило 10 оферти за предоставяне на кредитен ресурс от общо 13 финансиращи институции – банки и международни финансови институции. В  процедурата е била заложена възможност, в случай че дружеството получи достатъчно икономически изгодни оферти, да увеличи размера на кредитното финансиране.

Общият размер на получените оферти е на стойност 542 млн. евро. Лихвените нива варират за всяка от 6-те години на кредита, като най-ниският предложен лихвен процент е 1,35%, а най-високият – 3,50%.

В резултат на проведената процедура са получени и оценени офертите на световно признати банки и на международни финансови институции, извършващи дейност въз основа на междуправителствени споразумения: ING Bank N.V., Ситибанк Европа АД, „Райфайзенбанк България“ ЕАД, Уникредит Булбанк АД, Обединена българска банка АД, International bank for economic cooperation, Юробанк България АД, Банка ДСК АД, VTB Bank Europe SE, Обединение „Българска банка за развитие“ – Международна инвестиционна банка - „Общинска банка“.

Резултатите от проведената процедура са одобрени от органите на управление на „Булгартрансгаз“ и ще бъде стартиран процес по уточняване на условията на конкретни договори с финансиращите институции.

Поради големия интерес от страна на финансиращите институции към процедурата, обявена от „Булгартрансгаз“ и поради факта, че предложените от финансиращите институции лихвени проценти са икономически по-изгодни от тези, заложени в сключените договори с Обединение Консорциум „Аркад“ и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ - избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, „Булгартрансгаз“ има възможност да реализира спестявания от лихви в размер на 65 млн. евро.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи