Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгартрансгаз" става част от Европейския алианс за чист водород

Участието ни в инициативата ще даде възможност за сътрудничество в процеса по изграждане инфраструктура, подходяща за пренос на водород

"Булгартрансгаз" става част от Европейския алианс за чист водород

Снимка: Bloomberg LP

Европейският алианс за чист водород потвърди членството на "Булгартрансгаз", става ясно от съобщение на газопреносния оператор.

Инициативата беше започната през юли 2020 година от Европейската комисия в унисон със заложените цели и приоритети в европейската Стратегия за използване на водород и с новата Стратегия за промишлеността. Целта на инициативата е да допринесе за изпълнението на климатичните и енергийни цели на ЕС за неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. чрез декарбонизация на промишлеността, транспорта и производството на електроенергия.

Алиансът предвижда изграждане на канал за инвестиции за мащабно производство и подкрепа за търсенето на чист водород в ЕС.

Още по темата

С цел ускоряване процеса на въвеждането на чист водород в Европа, инициативата планира широко внедряване на водородни технологии до 2030 г., насърчавайки производството на нисковъглероден и зелен водород, както и неговия пренос и разпределение.

Към момента към инициативата са се присъединили 23 от 45-те европейски преносни оператора, членуващи в ENTSOG., На 13 юли 2021 година Европейския алианс за чист водород потвърди присъединяването и на "Булгартрансгаз" ЕАД към организацията.

Участието на българския газопреносен оператор в инициативата ще даде възможност за сътрудничество с останалите европейски партньори в процеса по изграждане на инфраструктура, подходяща за пренос на водород и нисковъглеродни горива, както и за ускорено развитие на водородните технологии и използване на водородното гориво.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 2 месеца
Е, то може ли някой да измисли някакво идиотство и ние да не се присъединим?

Още от Енергетика
БФИЕК поиска отделни търгове за продажба на ток за индустрията