Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгартрансгаз“ търси нов заем за 400 млн. лева за газовите проекти у нас

Ключово условие в рамките на процедурата е лихвата да е по-ниска от 3,9% - цената, предложена от изпълнителите на проекта „Балкански поток“

„Булгартрансгаз“ търси нов заем за 400 млн. лева за газовите проекти у нас

Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" ЕАД  публикува на сайта си покана за подаване на оферти за предоставяне на банково финансиране под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството като „Балкански поток“ (всъщност това е газопроводът "Турски поток" на българска територия), междусистемната връзка със Сърбия, разширяването на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“, както и изграждането на преносни газопроводи за допълнителен достъп до природен газ за промишлените и битови потребители, съобщават от компанията. 

Още по темата

Целта на процедурата е осигуряване на финансов ресурс за реализация на инвестиционната програма на дружеството, която е насочена към диверсифициране на източниците, повишаване на сигурността на доставките и позиционирането на страната, като газоразпределителен център в региона, поясняват още от "Булгартрансгаз".

В рамките на процедурата компанията има за цел да набере финансиране в размер на до 400 млн. евро със срок на изплащане 6 години. Отправна точка за цената на търсения финансов ресурс е най-ниската цена, предложена от избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, а именно 3,9% на годишна база. Ключово условие в рамките на процедурата е цената на финансирането да е по-ниска от 3,9%. Чрез набирането на ресурс на по-ниска цена дружеството ще има възможност да намали разходите си по реализацията на проекта, както чрез предсрочно плащане на част от дължимите суми към изпълнителите, така и посредством по-ниската цена на финансиране.

Набраните средствата ще бъдат използвани и за реализацията на останалите ключови проекти на дружеството, насочени към повишаване на диверсификацията на източниците, сигурността на доставките и установяването на конкурентен и прозрачен пазар на природен газ в страната. 

Срокът за представяне на офертите за участие в процедурата е до 17:00 часа на 30.06.2020 г.

През миналата година държавната компания взе кредит от няколко банки на стойност 200 млн. евро, с които да се разплаща за строителството на "Турски поток" на българска територия, обявено от премиера за "Балкански поток". От компанията уточниха, че заемът е обезпечен с депозити в щатски долари и е за 6 месеца с опция да се удължи с още толкова. В рамките на проведената процедура са получени девет оферти от банки, а договори са сключени със "Ситибанк Европа", ИНГ Банк, "Уникредит Булбанк" АД, както и с Международната банка за икономическо сътрудничество.

Стойността на газопровода през българска територия е 1,1 млрд. евро, след като бяха проведени обществените поръчки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.