IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" започва преговори със Socar за газ за хъба "Балкан"

Разрешително за строеж на новата газова връзка с Гърция се очаква да бъде издадено през третото тримесечие на годината

18:36 | 15.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

"Булгартрансгаз" започва преговори с азербайджанския газов оператор Socar за количества газ за газовия хъб "Балкан". Това анонсира зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пред журналисти. Той участва в годишната конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции".

Станков уточни, че всичко е в много начална фаза. Българската компания преговаря за част от свободния капацитет на находището "Шах Дениз II" в Каспийско море. Става въпрос за около 3 млрд. куб. метра, които ще бъдат разпределени на втората фаза от развитието на проекта.

Към този момент добивът от находището е договорен - общо 16 млрд. куб. метра, които ще бъдат доставяни по Южния газов коридор в Европа. 6 млрд. куб. метра са за Турция, а останалите ще минат през Трансадриатическия газопровод (TAP) през територията на Гърция към Европа.

IGB - вход за азерския газ в България

Газът от Каспийския регион ще влезе в България през новата газова връзка между България и Гърция - IGB. Работата по проекта върви по план, отчете изпълнителният директор на проектната компания на интерконектора от българска страна Теодора Георгиева. Тя обясни, че всички отчуждителни процедури на трасето у нас са приключили и се очаква разрешително за строеж да бъде издадено през третото тримесечие.

Разрешително за строеж от гръцка страна ще бъде издадено през четвъртото тримесечие.

По отношение на финансирането на проекта оценката е, че той ще струва към 240 млн. евро. Вече има осигурени 45 млн. евро европейско финансиране. Пред финализиране е процедурата по кандидатстване за допълнителни средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Очакванията на Георгиева са, че по тази линия страната ни може да получи около 35 млн. евро за проекта.

Новата газова връзка е проект от общностно значение за Европейския съюз (ЕС). В нея акционери са "Булгаргаз" и консорциумът Poseidon, който обединява гръцката DEPA и италианската Edison. Интерконекторът изпълнява целите за обединението на газовите пазари в региона, а за България е важна, защото по нея ще пристигне газът от Каспийския регион, т.е. дава директна връзка към Трансадриатическия газопровод (TAP).

Освен европейските средства, българската държава даде гаранции за 110 млн. евро за изграждането на съоръжението.

По-рано тази сутрин енергийният минисътр Теменужка Петкова коментира, че предстои обявяването на обществена поръчка за избор на строител на IGB, посочват от пресцентъра на енергийното министерство. Предварителната стойност на поръчката ще бъде 120 млн. евро. Вероятно стротелството ще започне през първото тримесечие на 2018 г.

Теодора Георгиева посочи, че проектната компания за IGB ще поиска изключение от правилата за достъп на трети страни за връзката. Целта е да бъде резервиран капацитет за акционерите. С изключение от правилата не се спират други компании да ползват газопровода, а нещата ще са по-прогнозируеми, обясни тя. Като пример тя посочи, че с изключението ще има дългосрочна придвидимост за транзитните такси по проекта и няма да се налага всяка година регулаторите да определят таксите на газопровода.

IGB - необходимо, но недостатъчно условие за газовия хъб "Балкан"

Връзката е необходимо условие за реализацията на газовия хъб "Балкан", но нито тя, нито останалите интерконектори са достатъчно условие за неговата реализация. За проекта са важни още плановете за разширението на газовото хранилище в Чирен, отбеляза още Жечо Станков.

Той съобщи, че в момента тече 72-часова проба на втория сондаж за разширяването на капацитета на хранилището. Той скоро ще бъде въведен в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 6 години
Тъпичката история е, че Оногова спря три енергийни проекта, за които вече са похарчени много пари и за АЕЦ "Белене" по-изгодният вариант е строителство докрай, но не от чужди частни компании. Нито от наши песо главци в офшорни компании. Като "пиндостанските" ТЕЦ, примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Колко ше струва политически правилната газ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още