Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бъдещето на въглищните централи – иновации и трансформация

С правилните инвестиции и технологии може да се намалят допълнително вредните емисии, каза Иван Митев, директор на Българска минно-геоложка камара

гледано: 1115   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Въвеждането на нови технологии в ТЕЦ "Марица изток 2" е неизбежно, но до момента високите цени на въглеродните емисии намаляваха бюджетите за инвестиции в централите. Конкурентоспобността на въглищата не може да бъде измерена, а към днешна дата въглищните централи даже реализират и приходи заради високите цени на електроенергията. Това заяви доц. д-р инж. Иван Митев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Животът на ТЕЦ "Марица изток 2" трябва да бъде удължен и това може да се случи. Дебатът за бъдещето на централите се променя и вече говорим за модернизации и инвестиции в комплекса. Технологиите съществуват, а цената и конкурентоспособността е субективен фактор в ера на липса на суровини. Към днешна дата няма кой да замести централите - до миналата седмица те са над 60% от енергийния микс на страната и имат устойчив 47% дял за последните тринадесет месеца. С правилните инвестиции и технологии, внедряването на международния опит може да се намалят допълнително вредните емисии", каза Митев. 

Още по темата

Според него дата като 2040 г., предложена от синдикалните организации, дава достатъчно време за изпробване на евентуалните нови технологии и трансформация на сектора.

Може да се изпробват иновации в няколко посоки.

"Може да изграждаме хранилища за съхранение на въглеводород - имаме и опита и геоложката структура; нови парогазови мощности, фотоволтаици, водородни инсталации, производство на графен."

Използването на тези местни ресурси трябва да бъде изцяло съобразено с екологията на региона и ЕС, уточни Митев.

Запитан за връзката между високата цена на тока и въглищните централи, Митев заяви, че не намира такава. "Цената на тока е дебалансирана в цяла Европа и това ще повлияе на всяка една индустрия."

Секторът е изправен пред сериозни предизвикателсва при добива на суровини, коментира гостът и изрази увереност, че те ще бъдат преодолени.

Повече за бъдещето на въглищните централи и енергийния сектор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово