Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България е изнасяла над една трета от произведения ток през ноември

Продължава ремонтът на производствени мощности и доставките на петролни продукти се осигуряват от резерви и внос, сочат данните на НСИ

България е изнасяла над една трета от произведения ток през ноември

Снимка: Bloomberg LP

През ноември България е изнасяла около 34% от електроенергията, произведена в страната, става ясно от данните за производството и реализацията на енергийните продукти, публикувани от Националния статистически институт (НСИ).

През ноември в България са произведени 4,4 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 21,4% спрямо ноември 2020 г. На месечна база увеличението е от 12,4 на сто. На територията на страната са реализирани 2,89 тераватчаса, или с 5,6% по-малко на годишна база. Спрямо октомври доставките на електроенергия в България са се повишили с 5,3 на сто.

Източник: НСИ

В края на годината Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни за сериозен ръст на износа на електроенергия през 2021 г.

Данните на НСИ показват, че добивът на твърди горива през ноември се увеличава с над 65% на годишна база до 3,2 млн. тона. Спрямо октомври обаче има спад в рамките на 6,5 на сто. Доставките на твърди горива на пазара също намаляват на месечна база - с 6,2% до 3,31 млн. тона. На годишна база това количество обаче представлява ръст от над 61 на сто.

Доставките на природен газ намаляват с 12,4% на годишна база до 283 млн. куб. метра. Спрямо октомври обаче има увеличение от малко над 18 на сто. Добивът на природен газ остава за пореден месец на ниво от 2 млн. куб. метра на месец.

Източник: НСИ

Доставките на газ у нас са основно от два източника - "Газпром Експорт" и Азербайджан. В Европа растат опасенията, че при евентуален конфликт между Украйна и Русия доставките на руския газ може да прекъснат. На този етап "Булгаргаз" има уверението от руската компания, че такава опасност за България и региона няма.

От НСИ отбелязват, че производството на нефтопродукти остава на ниско ниво заради продължаващ планов ремонт на производствени инсталации. Доставките обаче са обезпечени благодарение на натрупани запаси през миналите месеци и внос.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 3 месеца
И Козлодуй спря уличното си осветление...

Още от Енергетика
След срещата между правителство и превозвачи: Има диалог, но не и решения