Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България е на дъното в класация за енергийната бедност

Експерти предлагат мерки за енергийно позитивни домове

България е на дъното в класация за енергийната бедност

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България се представя най-зле в класация на 28 европейски държави за нивото на енергийната бедност. Това показва ново изследване на Open Exp (базирана в Париж организация с фокус върху устойчивото развитие), публикувано от Европейската коалиция за право на енергия.

Според изследването в България, Словакия и Унгария нивото на енергийна бедност е „екстремно“. Най-добре се представят Швеция и Финландия с ниско ниво на енергийна бедност.

Класацията на Open Exp според индекса за енергийна бедност (Energy Poverty Index)

Показателите, които се следят, са влага в жилищата, цена на енергията за домакинствата, липса на възможности домовете да се поддържат комфортно топли или прохладни според сезона. Заключенията на проучването са, че като цяло масово жителите на държавите-членки на ЕС в Южна и Източна Европа студуват зимата, но дори на техния фон България се очертава в най-неизгодна позиция, информира “За Земята”.

“За да се избегнем превръщането на хората с ниски доходи в жертви на цените на електричеството, правителството трябва да направи възможно домовете им да са енергийно позитивни — т. е. да произвеждат повече енергия, отколкото потребяват”, казва Ямина Сейхиб, старши анализатор и автор на изследването на Open Exp.

От общо 28 държави 17 имат осезаем проблем с енергийната бедност. Разходите на семействата за електричество растат, като това е най-видимо в домакинствата с ниски доходи. За тях разходите за сметки между 2000 и 2014 година са нараснали с 33%.

Още по темата

Държавите с ясни и стриктни строителни правила се представят по-добре, а последните в класацията се изправят пред липса на комфорт не само през зимата, но и през лятото заради високите температури. Отличници в класацията са Швеция и Финландия, което показва, че социално-икономическите фактори имат по-голяма роля, отколкото метеорологичните.

“Енергийната система в България е изключително централизирана, остаряла и има огромни загуби при пренос. А ако искаш да произвеждаш сам електричеството, което използваш, се сблъскваш с тежката и скъпа административна машина”, казва Генади Кондарев от “За Земята”.

Още една причина за негативната тенденция е и използването на нискоефективни отоплителни уреди, особено в семействата с ниски доходи. Енергийните помощи, на които много от тях разчитат, за съжаление не гарантират топлина в домовете им.

Затова трябва да се търсят по-гъвкави алтернативи като например еднократно закупуване на високоефективни отоплителни уреди. Подобна програма беше представена пилотно в София и след като показа положителен резултат, общината обяви, че ще разшири обхвата и ще кандидатства по Оперативна програма “Околна среда” за финансиране. С готови проекти през миналата година се включиха още Пловдив, Димитровград, Бургас, Видин, Монтана и Смолян.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Теменужка Петкова ще инспектира АЕЦ „Козлодуй“