IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е седма в ЕС по дял на ВЕИ в общото енергийно потребление

През 2017 г. количеството на отделените от нови леки автомобили въглеродни емисии се понижава с 10,3% до 118,5 грама за километър

19:53 | 20.09.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е на седмо място сред страните членки на ЕС по дял на възобновяемата енергия от общото енергийно потребление за 2017 г. със 7,24%, сочат данни на ООН. В това отношение страната ни изпреварва икономики като Германия, Дания, Чехия, Белгия, Италия, Испания и Холандия.

Най-добре представящата се страна в блока е Швеция. Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) достигат 32,11% от общото потребление на енергия в страната.

Целите за устойчиво развитие на ООН са зов за възможно най-бързо действие чрез драстично понижаване на количествата емисии парникови газове, като по този начин бъде намален или дори премахнат рискът за влошаване на глобалното затопляне и се подобри образованието и разбирането на климатичните промени и адаптацията към тях. 

Мониторингът за налагането на схемата на ООН, свързана с 13-те цели за устойчиво развитие в рамките на Европейския съюз (ЕС), се фокусира върху напредъка, постигнат от отделните страни членки по отношение на климатичната миграция, въздействието на климатичните промени и подпомагането на действията в борбата със затоплянето. 1 1

На второ място след Швеция се нарежда Финландия с 18,82% дял на ВЕИ от общото потребление на енергия. Трета позиция принадлежи на Австрия, чийто дял на възобновяемата енергия възлиза на 9,74%, докато четвъртата, Франция, регистрира 9,141%.

На пета и шеста позиция са съответно Португалия (7,93%) и Ирландия (7,43%).

Делът на ВЕИ от общото потребление на енергия в транспортния сектор на ЕС достига през 2017 г. 7,386%, или с 0,14 на сто повече от показателя на България.

При страните от Европа, които не са членки на ЕС, Норвегия заема най-висока позиция с дял на ВЕИ в размер на 21,74%.

През 2017 г. количеството на отделените от нови леки автомобили въглеродни емисии се понижава с 10,3% до 118,5 грама за километър.

2 2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
България има тези резултати, защото правителството даде огромни екстри на свои хора от бизнеса с възобновяемите ресурси. Те забогатяха, вкл. Цветелина Бориславова, хората обедняха. Какво разчитат управляващите - че хората не знаят, или не помнят това. Още преди 3-4 години ние имахме доста висок (неестествено висок процент) в сравнение с другите страни, които имат стратегии и ум в главите на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
не човек , а желязо :)))не ми се рови в момента за методологията на индекса , но предполагам включва и транспорта (наземен , въздуше , корабен) , и преработваща индустрия като металургия , и циментопроизводство , и цялата консумация на енергия от домакинствата за осветление + отопление + готвене ... говенето и отоплене на дърва/пелети се брои за ВЕИ :)))да , по-бавничко става , но става ... не е като у нас да е замряло ... виж данните от 2010 например и сам направи преценката . индекса е създаден отскоро по-принцип .разбира се на институциите ще вярваш , аз съм склонен на хиперболизация ... :))) ... само и само да съм отгоре , а не отдолу ... комплексарщина :)))индекса отскоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Жалки резултати. Апропо, страните лидери са с малобройно население и кежава индустрия. Апропо, процентите в статията са в пъти по-ниски от тия, дето понякога тук е размахвал например Зелков. Ся аз на кой да вярвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още