Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България, Гърция, Унгария и Румъния подновиха договора за Вертикалния газов коридор

Приетият документ цели сътрудничество между компаниите относно реализацията на газовия коридор, който ще свързва междусистемно мрежите на въпросните страни

България, Гърция, Унгария и Румъния подновиха договора за Вертикалния газов коридор

Снимка: Ройтерс

Представители на газовите компании „Булгартрансгаз“ ЕАД (България), „Ай Си Джи Би“ АД (България), DESFA S.A. (Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния) положиха подписи за подновяване на Меморандума за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор. Срещата се състоя в Брюксел, като Меморандумът бе подписан в присъствието на директора на Главна дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия (ЕК) Клаус-Дитер Борхард. Той изрази подкрепата си за енергийна свързаност в региона и развиване на възможностите за енергийни доставки чрез нови инициативи. 

Още по темата

Приетият документ цели сътрудничество между компаниите относно реализацията на Вертикалния газов коридор, който ще свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария и ще позволи пренос на природен газ. Като се отчита стратегическото значение на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България за Вертикалния газов коридор, в инициативата е включена и проектната компания „Ай Си Джи Би“.

Изпълнителният директор на дружеството Теодора Георгиева изтъкна необходимостта от тясно сътрудничество между страните от региона с цел подобряване на енергийната свързаност и обезпечаване на повече източници за доставки на газ. „Съвместната работа е от изключително значение за гарантиране на успеха на новите енергийни проекти, които ще бъдат част от Вертикалния газов коридор, и в този смисъл ние оценяваме високо доверието, подкрепата и оценката за напредъка на проекта не само на държавите, които са част от инициативата, но и на партньорите от ЕК. Обединени в своите цели, страните в региона работят активно по развитието на нови енергийни инициативи, което е важна част от процеса по диверсификация на доставките на газ“, заяви изпълнителният директор по време на церемонията по подписване на Меморандума.

Ангажиментите, които петте компании поемат в рамките на подновения Меморандум, включват проучване на техническите възможности и изисквания за изграждането на нови газопроводи, интерконектори или подобрения в националните газопреносни мрежи. Подобно тясно сътрудничество по проекти от общ интерес ще включва и обмяна на опит между експерти от четирите държави, свързани с археологически проучвания, опазване на околната среда и технически решения.

Документът влиза в сила от датата на подписване, като валидността му обхваща период от 3 години с възможност за автоматично удължаване от една година, ако нито една от страните не предяви възражения.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
В сряда започва проверка на енергийните обекти за отоплителния сезон