Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България има потенциал да замени въглищата с ВЕИ до 2030 г.

Делът на възобновяемата енергия в страната може да нарасне до 75% към 2030 г., посочват от BloombergNEF в проучване, засягащо България, Чехия, Полша и Румъния

България има потенциал да замени въглищата с ВЕИ до 2030 г.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Преходът към чиста енергия в Европа се ускорява. Тъй като икономиката на въглищата е подложена на натиск, става ясно, че текущата пазарна динамика и политическите сили се насочват към по-чисти, по-икономични енергийни източници, които да обособят центъра на енергийната система на Европа. През последните три години 15 европейски страни поеха ангажимент да прекратят производството на енергия чрез въглища, премахвайки твърдите изкопаеми горива от своя енергиен микс. Това включва извеждането от експлоатация на повече от 130 съществуващи въглищни електроцентрали.

Европа демонстрира силно лидерство по отношение на защитата на климата, като се ангажира с постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. и дава тласък на усилията си за постепенно загърбване на въглищата. В светлината на кризата с COVID-19 се създава както възможност, така и спешна нужда да се подходи към един по-здрав, зелен и устойчив подход на възстановяване на глобалната икономика.

За да се постигне това, правителствата, регионалните власти, кметовете и общностите ще играят важна роля за осъществяването на енергийния справедлив преход, без да бъде изоставен никого, посочват от BloombergNEF в своя аналитичен доклад, засягащ страни като България, Чехия, Полша и Румъния, изготвен съвместно с Bloomberg Philanthropies.

Проучването се фокусира върху пазарните условия и съществуващите политики по отношение на въглищата и енергийния сектор като цяло.

Според BNEF преминаването на въпросните страни към възобновяеми енергийни източници може да отключи до 54 млрд. евро инвестиции и да създаде около 45 хил. нови работни места, стимули, които са необходими на икономиката, за да се възстанови от пандемията.

Поглеждайки напред и отвъд настоящите амбиции, европейската „Зелена сделка“ и подобреният пакет за възстановяване могат да насърчат действията в областта на климата в България, Чехия, Полша и Румъния и други европейски региони, зависими от въглищата, като подкрепят инсталирането на по-евтини и по-чисти енергийни източници, изтъкват от BNEF.

България

Сценарият на BNEF за България предвижда почти 8GW нови мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), инсталирани през следващото десетилетие, докато капацитетът на въглищните съоръжения ще се свие с близо три четвърти до 1,3GW към 2030 г.

Приблизително половината от сега наличните въглищни централи в България са на повече от 50 години и доближават края на своята производствена жизненост.

Други съоръжения, които са на възраст поне 40 години, стават нерентабилни заради високите разходи около отделяния от тях въглероден диоксид. Една от централите, пусната в експлоатация още през 2011 г., вече се възползва от доживотна дерогация, за да приведе операциите си съобразно разпоредбите на Европейския съюз (ЕС) относно замърсяването на въздуха. Скъпото преоборудване, изисквано от регулациите относно емисиите, не е включено в сценария на BNEF, но общата инвестиция, необходима за останалите 1,3 GW, е значително по-ниска от цената на модернизирането на всички съществуващи въглищни мощности.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
2
 
3
 
15
Императорът до: Hahoto
преди 9 месеца
Хахов - от друга страна ние сме подходящо поле за експерименти: държава с катастрофална демография и почти никаква икономика - покорно население, което би плащало огромни сметки за ток с последните си пари и същевременно би стояло на тъмно и студено зимата - ние помним как България приличаше на дискотека - 2 часа тъмно, 2 часа светло - тренирани сме.

България няма постоянни ветрове, слънцето колкото и да го врънкаме, не ще да грее денонощно. За ВЕЦ - има де да се турят нови - например по р. Места, ама не ного. От друга страна що да не покрием половината си територия с черни плочки - то и без това никой не ще да работи земята, нищо че е най-плодородната в Европа - пък чушляци и домати ще внасяме от Турция и Македония.

Аз съм твърдо ЗА премахването на въглищата от - ама това може да стане само за сметка на природният газ и на ядрената мощ. Делът на ВЕИ може да нарасне максимум 50-70% от сегашните нива.

Апропо - т.нар. "биогориво" броим ли го за ВЕИ? Ако е така - и там прогресираме - и ще прогресираме - основно благодарение на ромовият хелекторат (според един извратен US-посланик - "бъдещето на България") който дори в София изсича парковете за да се топли зимата - това е "био", нищо че не е "еко".
2
 
6
 
14
преди 9 месеца
Силно се съмнявам, че в екипа, правил тези сметки, има един единствен човек, който има представа как функционира електроенергийната система. Ако има, значи добре е захлебил, защото цялата работа е една напудрена лъжа...
Описаният от другарите микс по никакъв начин не може да осигури надеждна енергия и стабилност на системата. Просто мощностите, които могат да осигурят първично, вторично и третично регулиране (въглищни или газови централи), ги няма. При малко по-суха година, когато язовирите се поизпразнят (като тази зима), описаната система изобщо не би могла да сработи. Всяка вечер през зимата ще се молим да има вятър и вода в язовирите, а когато няма, ще стоим на тъмно под юрганите.
Ако си мислите, че просто ще внасяме ток, напомням, че подобни утопични планове се правят във всяка страна в ЕС, тоест всички ще бъдат на един хал и в определени моменти всички заедно ще духаме супата.
Описаният от другарите микс може да работи, само ако се добавят огромни батерии или инсталации за водород, каквито все още не съществуват или нови ПАВЕЦ, които няма къде да построим.
За съжаление, всички медии се връзват и публикуват подобни глупости, защото идват от "реномирани" институции, а разни велики "decision-makers" в Европарламента и Комисията се "информират" от тях...
1
 
6
 
13
преди 9 месеца
Да сме живи и здрави, през 2030 да видим, каква я мислихме, каква стана! :))
3
 
2
 
12
zelka007 до: vzhekoff
преди 9 месеца
много лесно раздаваш квалификации , а не можеш да формулираш правилно въпрос ... :))) ... едно е слабо слънцегреене през зимният период , друго е ефективност на фотоволтаичен панел в работният температурен интервал ... :))) ... трето и четвърто е потребление на електричество в БГ през различните месеци ...


въпрос първи , виждал ли си месечната генерация на фотоволтаични системи в БГ . да / не ? ... според мен не си , щото немаше да задаваш такъв въпрос . доволно вече има такива системи напред-назад . спри се поговори с някой дето има . повечето хора са учтиви и избягват квалификации , ако и ти избягваш и си учтив , всеки с удоволствие ще ти покаже , за да се похвали , файлове с историческите данни за генерацията . попитай специално за декември-февруари , как са се държали системите , как е било при силен снеговалеж ... :))) ... аз и да ти напиша , че и линк да ти дам , ще речеш че манипулирам ...

въпрос втори , как да изградим в БГ енергийната система така , че да е основана на ВЕИ ресурси налични в държавата ни , да е устойчива както тази на изкопаеми горива , да няма прекъсвания и да издържа и при най-големите възможни исторически натоварвания , е въпрос без отговор в момента ... изцяло готово технологично решение , както е една въглищна централа с няколко горивни блока и няколко многостепенни комбинирани турбини , които да отговарят на търсеният товар в рамките на няколко секунди до 15 минути , все още няма толкова разпространено ... има десетки успешни проекти в мащаб едно селище от 500 , 2000 , 20.000 , 100.000 човека . целогодишно на ВЕИ с резервни генерации от газови или дизелови генератори . ако си следил , понякога пускам линкчета и се опитвам да обяснявам . има успешни решения и за цели държави , вярно с подходящите ресурси ... но! и с огромното желание на политиците им , създаващи консенсус в обществото и обясняващи какво ще се постигне ... БГ има сравнително ограничен вятърен ресурс , около 4-5GW и не е усвоен както ти пишеш ... :))) ... освен това има голяма зона с вятърен потенциал в акваторията около калиакра , която може да бъде разработена съвместно с румънците ... БГ има отлично слънцегреене , особено в южните си части , нямаме екстремни метеорологични явления - големи снежни бури , ураганни ветрове , смерчове и торнадо . климатичната картина е отлична за изграждане на фотоволтаични паркове . нито е зверски горещо , нито е зверски студено , нито е зверски ветровито за да се търсят специфични технологични решения . въпросът е как да се съхранява добита през пролетта-лятото-есента енергия за кратката зима . за вечерният пик е достатъчно да се изградят батерийни системи - дали ще са проточни , дали ще са натриеви , дали ще са литиеви , дали ще са солни . въпрос на преценка . дори има и механични решения вече ... :))) ... има и термични решения за батерии . такива системи бол вече по света , даже захранват и през нощта ... за базов товар едно от решенията е геотермалната енергия , потенциалът е за около 2GW , може и повече може и по-малко ... :))) ... скъп кеф е , почти както ядрената , но без съпътстващите проблеми с безопасността ... водородната икономика е друга алтернатива , доста се инвестира в технологични решения по целият свят . има доказани решения , комерсиализацията им зависи в краткосрочен план от подобреният КПД . в европа ще залагаме на това ...

ако ти се дишат въглищни пушеци , ще останат на ограничени места и ще трябва специално да ходиш дотам . еле па след 2-3 петилетки ... :)))
7
 
2
 
11
vzhekoff до: zelka007
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И д и o т, топлината влияе на потреблението. Когато декември е -20 градуса и всеки е пуснал всичко да се топли, а денят е 9 часа и слънчевото греене е в пъти по-ниско, ще те питам как ще вържеш баланса.
Няма как на *** да се обясни каквото и да било, той си знае неговото. Погледни производството в БГ от 15 Октомври до 15 Март и кажи с какво ще замести АЕЦ-а и ТЕЦ-а.
Защо ли изобщо говоря с ма ло ум ни ци.

Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова