IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България обжалва размера на лихвата за АЕЦ "Белене"

Начислена е сложна лихва, което не е допустимо по българското законодателство, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

11:09 | 13.09.16 г. 8
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

България е подала иск в арбитражния съд в Женева за преразглеждане на размера на лихвата по делото за оборудването на АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Тя уточни, че има техническа грешка и е начислена лихва върху лихвата, тоест сложна лихва, което не е допустимо по българското законодателство. Размерът на лихвата е 167 хил. евро на ден.

"При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение с оглед на нашите мотиви", каза още тя. Арбитражният съд ще трябва да прецени какъв ще е размерът на лихвата.

Размерът на главницата и лихвата по иска бяха обсъдени по време на среща на Росатом и БЕХ, на която присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. След като стана ясно, че Арбитражният съд в Женева отсъди в полза на руската страна по делото за произведеното оборудване, България съобщи, че трябва да плати 550 млн. евро по делото, докато според Росатом сумата е 620 млн. евро. От думите на министъра обаче не стана ясно дали двете страни са стигнали до съгласие за размера на главницата, която дължим.

Търсят се начини за намирането на дължимата сума. На въпрос дали този път финансовият министър Владислав Горанов е съгласен да отпусне държавна гаранция за евентуален заем, с който да бъде платено произведеното оборудване, Петкова заяви, че решението е на целия Министерски съвет и на Народното събрание. "Това решение касае поколения напред“, коментира тя.

По време на срещата българската страна е повдигнала въпроса и за инспекция на оборудването. Петкова беше категорична, че България няма да направи плащане, преди да се увери, че действително оборудването е произведено.

Тя напомни, че през 2012 година вече са били направени седем инспекции, по време на които са проследени определени етапи от производството на оборудването. След това "Атомстройекспорт", която е част от корпорацията Росатом, е продължила да произвежда и според заявките на руската страна 90% от втория реактор вече са изпълнени.

Теменужка Петкова участва в 4-то издание на Европейския минен форум, който се провежда в София. В своето приветствие към участниците тя припомни важността на минния сектор. В него активно работят над 300 компании, които произвеждат към 5% от БВП на страната. Заетите в бранша са повече от 25 хил. Правителстовото разработи стратегия за развитието на отрасъла до 2030 година, в която се залага на икономическото развитие, социалната отговорност и опазването на околната среда.

Минерално-суровинната индустрия е в основата на всички индустрии, коментира от своя страна екоминистърът Ивелина Василева при откриването на форума.

Тя припомни, че приоритет при развитието на минната индустрия е опазването на околната среда. В периода от 2000 година до 2013 година по мерки за опазване на околната среда са инвестирани над 420 млн. лева.

МОСВ предприема мерки за облекчаване на бизнеса - подобряване на конкурентоспособността и стремеж към устойчиво развитие, каза още министърът. Стремежът е към развитие на кръгова икономика, при която отпадъците се превръщат в ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Monkatata
преди 7 години
..по делото за произведеното оборудване ..."Накратко плащаме неустойки , милиони за руските адвокати и не получаваме нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Точно така. Всъщност благодарение на политико-енерГЕПИйната мафия минаха цели 3 месеца и натрупаните неустойки са вече 26 милиона лева, които продължават да се трупат. И точно това е целта.... А колкото до тея управляващи ***, ако си мислят, че с някакъв тарикатлък ще намалят сумите, много се лъжат. Всичките ще си ги платят и то заедно с лихвите. Тоест българският народ ще си ги плати заедно с лихвите. Заради тарикатлъка. И заради красивата далновидна политика, която води нашето евроатлантически толерантно правителство. Много пъти съм казвал, че тази толерантност, политкоректност и евроатлантизъм ще ви изяде главите.... не вашите специално, по принцип. Продължавайте в същия дух......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
pepe
преди 7 години
По закон, ако в договора е определен размер на дневна лихва за просрочие на плащане, то главницата за деня се явява цялото непокрито задължение към момента - главница и лихви за предходния период. Така работят банки, така действа и държавата като си събира задълженията. Така, че ако от българска страна заведат подобно обжалване, това говори сасмо за некомпетентност на държавно ниво. Задължението възниква от момента на произнасянето на съда, ако изрично не е посочена друга дата, ББ обеща, че ще се търси бързо решение в рамките до 2 седмици след излизане на решението - е минаха няколо пъти по 2 седмици, а решение и плащане няма. Който иска може да сметне с колко точно се е увеличило задължението за периода и да заведе дело за престъпна безотговорност, вследствие на коятра са възникнали съществени врееди за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Нали бюджетът "пращи" от излишъци. Какъв е проблемът да се платят въпросните милиард и нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
И от кога, мари |Теменужке гербава, международният арбитраж в Швейцария прилага българските закони?А ***???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
И от кога, мари |Теменужке гербава, международният арбитраж в Швейцария прилага българските закони?А ***???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
comet
преди 7 години
За ББ, активните съмишленици политици, и всички сор.ос.оиди: Него/нея, жената/мъжа, децата и целият му/й род тотално национализиране/изземване на заграбеното/присвоеното (скрито у нас и навън, с лихвите и пропуснатите ползи) и забрана за политическа изява (т.е. кастриране вместо убиване, по-хуманно било според днешните разбирания)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Internet
преди 7 години
ГЕРБ- партия на ***, простаци,малограмотници и крадци. Там действа принципът: Аз съм *** и вие сте прости - затова сме от една партия.Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още