IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира да строи нова газова връзка и с Македония

Съвместна работна група ще анализира каква ще е нужната инфраструктура между двете страни в газовата сфера

15:14 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изграждането на нова газова връзка с Македония е предвидено в проект на Меморандум за разбирателство между енергийното министерство на България и Министерството на икономиката на Македония. Проектът на документа беше одобрен по време на правителственото заседание днес, съобщават от Министерския съвет.

Текстовете предвиждат създаването на съвместна работна група, която в срок от 6 месеца, след като Меморандумът влезе в сила, да изготви предварителното технико-икономическо проучване за изграждането на газовата връзка.

Трябва да има и анализ на техническите, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните аспекти на проекта. На базата на този анализ ще стане ясно и каква ще бъде необходимата инфраструктура за реализиране на плановете.

Документът отчита ползите за сигурността на доставките за региона на Югоизточна Европа и ЕС от изпълнението на проектите от Южния газов коридор, включително междусистемните връзки с Гърция и Турция, както и с  газовия хъб Балкан и други проекти от общ европейски интерес в областта на газовата инфраструктура, допълват още от правителствената пресслужба.

В момента Македония получава природен газ от Русия чрез транзит през България. Капацитетът на съществуващите тръби обаче е запазен за "Газпром". Идеята за новата връзка между газовите мрежи на двете страни възникна по време на посещението на македонския премиер у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още