Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.

Допълнителният капацитет включва 2174 MW соларни мощности, 249 MW вятърен капацитет и 222 MW инсталации, използващи биомаса

България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.

Снимка: Pixabay

България планира да добави още 2645 MW инсталиран капацитет за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), предимно фотоволтаични централи, до 2030 г., в съответствие с целите на Европейския съюз (ЕС) за преход към зелена енергия, показва проект на националната стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт до 2030 г., публикуван на уебсайта на Парламента.

Този допълнителен капацитет включва 2174 MW соларни мощности, 249 MW вятърни паркове и 222 MW инсталации, използващи биомаса. 

Още по темата

Според плана до 2030 г. делът на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на България трябва да достигне 27,1% в съответствие с целта на ЕС за 32%, съобщава SeeNews.

След десет години делът на ВЕИ в страната се очаква да достигне 30,3% при производството на електроенергия, 42,6% в сектора за отопление и охлаждане и 14,2% в транспорта.

България обаче няма намерение да спира своите въглищни електроцентрали поради важността на местната въглищна индустрия за енергийния сектор на страната, се изтъква в стратегията.

Общият инсталиран капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и ТЕЦ „Бобов дол“ е 3 848 MW, като само този на ТЕЦ „Марица Изток 2“ е 1610 MW. Тези централи са покрили 39% от брутното потребление на електроенергия в България през 2019 г., в сравнение с 37% за единствената атомна електроцентрала в страната АЕЦ “Козлодуй“.

България ще работи и за поддържане на експлоатацията на двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ „Козлодуй“ след изтичане на лицензите им съответно през 2027 и 2029 г., става ясно от документа.

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде лиценз за десетгодишно удължаване на експлоатацията на 5 и 6 блок на централата съответно през 2017 г. и 2019 г.

България ще продължи да развива своя ядрен сектор чрез изпълнението на проекта за изграждане на два нови ядрени блока, всеки с мощност от по 1000 MW, които да влязат в експлоатация след 2030 г., се казва в стратегията, позовавайки се на проект за изграждане на АЕЦ „Белене“.

През юни 2018 г. българският парламент упълномощи енергийния министър Теменужка Петкова да търси потенциални стратегически инвеститори, желаещи да изградят атомната електроцентрала в Белене. По-рано тази година руската корпорация за ядрена енергия "Росатом" подписа меморандум за разбирателство с френската Framatome и базираната в САЩ General Electric Steam Power за представяне на обща оферта за участие в търга за изграждане на АЕЦ "Белене" Освен "Росатом", Framatome и General Electric, в списъка на кандидатите за проекта влизат още китайската CNNC и Korea Hydro and Nuclear Power Corporation.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
като марица 2 ?... или може би по зле, като тец доган? #маситъп!
4
 
5
 
8
преди 1 месец
Подобна ВЕИ стратегия е много голяма глупост АКО не удвоим капацитета на ПАВЕЦ и нямаме гарантиран воден резерв за тях.
Ситуацията в някои южни щати на САЩ го илюстрира много добре ама има ли грам акъл в корумпирани политически кратуунии.
2
 
3
 
7
Pyramid до: Императорът
преди 1 месец
6
 
5
 
6
преди 1 месец
Разбира се, всичко това с гарантирано изкупуване на токът на непазарни цени, включително на ток, откраднат от мрежата. Тежко ни !!!
11
 
1
 
5
преди 1 месец
„България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.”
...Айтей.

Още от Енергетика
КЗК даде зелена светлина на сделката между Еврохолд и ЧЕЗ Груп в България