IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България прави стъпка напред към членство в Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

Министерски съвет ще предложи на парламента да ратифицира устава на АЯЕ, което е задължително условие за приемането на България в рамките на организацията

14:25 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира устава на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщават от Министерски съвет.

Ратифицирането представлява задължително условие за членството на България в АЯЕ. В момента страната ни е започнала процедура по присъединяване към организацията, като се очаква процесът да приключи до края на тази година. 

Чрез ратификацията България изразява съгласие и обвързаност с условията на АЯЕ и може да стане неин член от 1 януари 2021 г.

През лятото енергийният министър Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с генералния директор на АЯЕ Уилям Магууд. Двамата обсъдиха и проекта за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ. Проектът има за цел да обедини страните от региона на Централна и Източна Европа, заинтересовани от развитието на ядрената енергия за мирни цели.

Очертани са четири приоритетни области на бъдещо сътрудничество в рамките на инициативата - анализ и развитие на дългосрочната енергийна надеждност, управление на радиоактивни отпадъци, ефективна комуникация с обществеността и развитие на инфраструктурата и образованието за иновации. България проявява интерес за участие в последните три от тях, информира Петкова.

Страната ни получи одобрението от ОИСР и всички страни членки на АЯЕ на 17 юли.

АЯЕ е структура в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище в Париж. Тя има за цел да подпомага сътрудничеството между страните членки за високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, околната среда и правото. В организацията членуват 33 страни, включително стратегически партньори (САЩ, Франция, Република Корея), които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още