Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България ще губи по 110 млн. долара на година заради спрения транзит на газ

Единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток", посочва енергийният министър Теменужка Петкова

България ще губи по 110 млн. долара на година заради спрения транзит на газ

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от Dnes.bg.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".

Още по темата


Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
2
 
14
0pk до: Спящият бик
преди 1 година
Ми не виждаш, щот не гледаш. Ти би ли пуснал на някой газ по нова тръба, ако той ще ти иска неустойки за старата?
2
 
7
 
13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Някой се опитва да ни убеди, че понеже ще печелим от новата тръба, не трябва да си търсим неустойките за спряната?! Не виждам никаква връзка, освен ако сами сме клекнали на руснаците за това условие.
3
 
10
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
...."Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000...."Мислите ли , че воплите на българската министърка на енергетиката ще трогне някого от необолшевиките в Брюксел? Лично аз дъбока се съмнявам???
14
 
6
 
11
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 година
Няма профилна снимка
Гледам, че сега генерал-губернатора го назначиха от Масква, ма той се оказа като пинчер с глупав поглед.Викали му На Деса фуражката.
11
 
13
 
10
дядя Вова до: 0pk
преди 1 година
Когато ни назначат направо от Капитолия генерал-губернатор.Ще удари по ръцете разни криминали и всички доходи ще потекат в правилната посока!А сега изток-запад-изток-запад, напрАва да пАдладейш!

Още от Енергетика
ЧЕЗ получи две отличия на Годишните награди за отговорен бизнес 2020