Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България ще насочва вниманието на ЕК и към природния газ

Пакетът "Чиста енергия за всички европейци" е съсредоточен само върху електроенергийния сектор, но газът е от ключово значение за Балканите

България ще насочва вниманието на ЕК и към природния газ

Снимка: Архив Ройтерс

България ще се опита да акцентира върху природния газ по време на своето председателство на Съвета на ЕС, тъй като в пакета "Чиста енергия за всички европейци" фокусът е само върху електроенергийния сектор. Газът обаче има голямо значение за развитието на нашия регион, а и в приоритетите за председателството ни е работата по свързаността на инфраструктурата на Балканите, включително и в енергийната сфера.

Още по темата

Темата за природния газ е във фокуса на управляващите и във връзка с идеята за изграждането на газов хъб на българска територия. Проектът обаче може да се окаже под ударите на готвените промени в Газовата директива, анонсирани от Европейската комисия преди дни, според които всички газопроводи, влизащи в общността, ще трябва да се подчиняват на европейските правила.

"Чакаме становищата на правната служба на Секретариата на Съвета, за да видим какви права и задължения ще ни даде тя", каза пред журналисти зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той участва в 7-та Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), посветена на председателството на България на Съвета на ЕС.

През следващата пролет ще се проведе и нова инвеститорска конференция за газовия хъб "Балкан", анонсира още той. По време на събитието ще бъдат представени и първи резултати от предпроектното проучване за газовото съоръжение. 

Припомняме, че "Булгартрансгаз" обяви търг за набиране на кандидати за изготвяне на проучването в края на септември. Процедурата приключи на 1 ноември, а по неофициална информация има девет подадени оферти, които в момента се оценяват от "Булгартрансгаз".

Кандидатите в този търг трябва да направят анализ на капацитетите на всички входно-изходни потоци - всяка една газова връзка, която съществува или е в развитие, сред които са възможността за получаване на газ от "Турски поток", новата газова връзка с Гърция (IGB) или местния добив.

IGB - висш пилотаж на координация между две държави и три компании собственици

Проектът за нова газова връзка между България и Гърция се движи по план след години на забавяне. В края на миналата седмица проектната компания за изграждането на интерконектора - ICGB, обяви първата процедура за набиране на оферти за инженер-консултант на проекта. Очакванията са до края на седмицата да бъдат обявени още две поръчки, а в началото на 2018 година - още две.

"Очакваме през това време да бъде издадено и строителното разрешително и на гръцка територия и да започне същинската работа", коментира Жечо Станков и определи този проект като "висш пилотаж в координацията между две държави членки и три компании собственици".

IGB е проект от междуобщностно значение за ЕС. За реализацията му има отпуснато финансиране от европейските структурни фондове. Българското правителство отпусна преди години и гаранция в размер на 110 млн. евро за строителството на газовата връзка, а за отпускането на заем за него са водени разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

По отношение на местния добив - надеждите на страната ни са големи и първите резултати се разчитат като "обнадеждаващи". Жечо Станков посочи, че консорциумът, който разработва блока "Хан Аспарух" в Черно море в момента приключва работата по втория сондаж, но тепърва предстои обработката на данните.

В края на октомври 2016 година френската компания Total, която е част от консорциума за проучване на блока, съобщи лаконично в своя отчет за тримесечието за находка на петрол. Компанията обаче така и не направи официално заявление и какви са очакванията ѝ за блока.

Междувременно и от Shell, които проучват блока "Силистар", изразиха своето задоволство от резултатите от 3D сеизмичните проучвания. В договора с компанията не е предвидено извършването на сондаж, но за да регистрират търговско откритие, трябва да има извършени сондажи.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тотал бе фирмата която инвестира в ИРАНО - КАТАРСКИЯ проект Южен Парс пет млрд. $ !!

Посещението на Захариева - Борисов в Катар извършващо се инкогнито зад гърба на АМЕРИКАНСКИТЕ БРАТЯ подчертава интереса към доставката на ВТЕЧНЕН ГАЗ от тази държава.

Катар /а не САЩ/ ще е държавата която ще пълни с газ терминала в Гърция.

Случващото се е против интереса на Русия и САЩ.

Знаем как реагираха с/у Катар и договореността му с ИРАН нашите "братя" от САЩ и ОАЕ.

В момента БОРИСОВ - ЗАХАРИЕВА поемат целия риск в опитва на ЕС да вади горещите кестени от КАТАР - ИРАН.

САЩ И ТРЪМП НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО!

Още от Енергетика
Експерт: ЕС ще да ограничи производството на електричество от високо емисионни мощности