IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подпише споразумение с Малта за продажба на емисии

Средствата ще бъдат разпределяни чрез Националния доверителен екофонд

16:22 | 29.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще подпише с Малта споразумение за продажба на излишъка от Годишно разпределено количество емисии до 2022 г., по Закона за ограничаване изменението на климата, решиха днес министрите.

Продажбата става и въз основа на европейско решение от 2009 г. за емисиите от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) – транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност. С решението се въвеждат обвързващи национални цели за всяка държава-членка на ЕС за периода 2013-2020 г. 

Целта на България е повишаване на емисиите от секторите извън ЕСТЕ с не повече от 20% до 2020 г. спрямо нивата от 2005 г., информира пресцентърът на МС.

Когато емисиите на парникови газове на държава-членка са по-малки от определения лимит за тази година, 5% от него може да бъдат продавани на други държави-членки чрез двустранни споразумения и при наличие на купувач, а излишъкът да бъде прехвърлян като запас за следващи години.

Страната ще разполага със значителни излишъци и до края на 2020 г. в резултат от преизпълнение на целта си.

Средствата от продажбата ще бъдат използвани за дейности по смекчаване и адаптация към климатичните промени и ще бъдат разпределяни чрез Националния доверителен екофонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още