IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във ВЕИ за успешен енергиен преход

Страната ни се отдалечава от амбицията на ЕС за въглероден неутралитет до 2050 г., посочват от Центъра за изследване на демокрацията

18:17 | 20.05.20 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

С приемането на Европейския климатичен закон, Европейският съюз категорично заяви на света, че ще се придържа към амбицията си за постигане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. От тази гледна точка Интегрираният план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), е ключов инструмент за осъществяването на целите на ЕС. Мерките, заложени в стратегическия документ, трябва да съответстват с по-широката визия на ЕС за декарбонизация и преход към зелена енергия. Към момента, българският План се отдалечава от тази визия, посочва в свое проучване Центърът за изследване на демокрацията.

Целите, които касаят възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и понижаването на количеството въглеродни емисии, залагат на бавен преход сега за сметка на нереалистично и много по-неизгодно „наваксване“ на изоставането след 2030 г. 

Българският ИНПЕК залага на мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, които са финансово неустойчиви и не отговарят на очакванията за децентрализиран енергиен преход, ориентиран към потребителите. Съсредоточаването на усилия в тези проекти забавя развитието на алтернативни енергийни източници и би могло да доведе до сериозно изтощаване на публични средства в бъдеще. Целта за възобновяема енергия е увеличена от 25% в междинната версия на плана на 27% в окончателната версия. Въпреки това предвижданията за този ръст остават дълбоко вкоренени в нереалистичното допускане за увеличаване употребата на биомаса в сектора за отопление и охлаждане до 2030 г.

Фокус на правителството следва да бъде постепенното извеждане на въглищата от енергийната система. Забавянето на този преход ще тежи като воденичен камък върху финансите на държавния енергиен сектор, както и ще ограничи достъпа на България до предстоящия План за инвестиции на Европейския зелен пакт и Фонда за справедлив преход. За да се възползва от европейската финансова подкрепа, България трябва да разработи териториален план за справедлив преход, който очертава дългосрочната стратегия за прекратяване използването на въглища и икономическа трансформация на зависимите от въглища райони, изтъкват от Центъра за изследване на демокрацията.

От ключово значение е да се определи как правителството ще насърчи инвестициите във ВЕИ и създаването на споделени енергийни общности. Настоящият списък с мерки не дава индикации, че пречките пред отключването на потенциала на ВЕИ сектор, каквито са данъкът от 5% върху приходите от електроенергия и таксите за достъп и пренос на ВЕИ, ще бъдат премахнати. Въз основа на три дългосрочни сценария за декарбонизация в електроенергийния сектор, изготвени от Центъра за изследване на демокрацията (в съответствие с данни и модели използвани от ЕК) най-добрият сценарий изисква инвестиции в нови ВЕИ централи от близо 16,5 млрд. евро, от които 4 млрд. евро трябва да се осигурят чрез държавна помощ в рамките на следващите три десетилетия.

Преодоляването на енергийната бедност е друг належащ проблем, тъй като близо 40% от българите изпитват затруднения при отоплението на домовете си. За преодоляване на енергийната бедност уязвимите групи следва да се ползват от специална правителствена подкрепа във вид на иновативни финансови механизми за обединяване на домакинствата във ВЕИ общности или за финансиране на инвестициите, насочени към смяна на горивната база чрез газификация и електрификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 0
vladtepes
преди 3 години
Не трябва. С 16 милиарда евро може спокойно да се построи АЕЦ Белене заедно с далекопроводите и да се възстанови поне част от ТЕЦ Варна и така да се подсигурим с нужните базови мощности независими от капризите на времето - дали духа вятър, дали пече слънце и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
да и с едни трети, пак така ! :) но ще поясня щом има нужда, земята в долното изречение беше ползвана като метафора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
khao:ing5rovпреди 5 часафакт, както виждаш аз отдавна се отказах да споря по тая тема :) тя земята ще се върти с и без вас.Абе тя, и с/без едни други, няма да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
факт, както виждаш аз отдавна се отказах да споря по тая тема :) тя земята ще се върти с и без вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
от къде ше зеем тия пари ве Илиев ние да не сме Чайната с 4 трилиона жобни ? .... А може и със заемче, който вие ше плащате дан би да го плащам после аз ? .... Не искам и да знам кат се "засели" територията с панелки къде ше одат ората, ама па ние тъй или иначе намаляяме тъй че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
такива се убиват с безразличие ... минуса и нататък ...както и тебе .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
няма смисъл, тъплата ще те пребие с камъни !!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
аз доста, не само по книгите. а по полетата на Добруджа. тебе като те слушам доста си прочел, но с ръка не си пипал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Някои твърде много бъркате метео времето с климата. НАПЪЛНО е възможно да има и по-дълбоки темп.спадове дори, при глобално затопляне. То вече силно е напреднало а, дори и в топлото, консумацията се вдига, т.к.за оглаждане, бичат милиони климатици. Изобщо, ограниченото ни разбиране на енергийната,ефективност и ВЕИ, както и на инвестициите, проповядвано ни ОТ ТЪРГОВЦИ, води до неадеквати финансови и други решвния които,,като ги обобщим, излиза, че уж ние инвестираме но, в същност, основно-ХАРЧИМ, НАЛИВАЙКИ ПАРИ НАПР.В КИТАЙСКИТЕ СОЛАРНИ КОМПАНИИ И В НАШИТЕ ТЪРГОВЦИ С ТЕХНИ ПРОДУКТИ. Огромни заблуди, изгодни на тях, а за нас -голият банан а изпъкналите ивици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
mirodes
преди 3 години
Не само това,но зимите тепърва ще стават все по-студени ,защото навлизаме в период на намалена активност на магнитните полета на Слънцето.А затоплистите ни плашат.с глобално затопляне.Когато истинският проблем е точно обратният.Това ще доведе до повишена консумация на електроенергия през зимата. Соларите как точно ще осигурят ток тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още