Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във ВЕИ за успешен енергиен преход

Страната ни се отдалечава от амбицията на ЕС за въглероден неутралитет до 2050 г., посочват от Центъра за изследване на демокрацията

България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във ВЕИ за успешен енергиен преход

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

С приемането на Европейския климатичен закон, Европейският съюз категорично заяви на света, че ще се придържа към амбицията си за постигане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. От тази гледна точка Интегрираният план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), е ключов инструмент за осъществяването на целите на ЕС. Мерките, заложени в стратегическия документ, трябва да съответстват с по-широката визия на ЕС за декарбонизация и преход към зелена енергия. Към момента, българският План се отдалечава от тази визия, посочва в свое проучване Центърът за изследване на демокрацията.

Още по темата

Целите, които касаят възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и понижаването на количеството въглеродни емисии, залагат на бавен преход сега за сметка на нереалистично и много по-неизгодно „наваксване“ на изоставането след 2030 г. 

Българският ИНПЕК залага на мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, които са финансово неустойчиви и не отговарят на очакванията за децентрализиран енергиен преход, ориентиран към потребителите. Съсредоточаването на усилия в тези проекти забавя развитието на алтернативни енергийни източници и би могло да доведе до сериозно изтощаване на публични средства в бъдеще. Целта за възобновяема енергия е увеличена от 25% в междинната версия на плана на 27% в окончателната версия. Въпреки това предвижданията за този ръст остават дълбоко вкоренени в нереалистичното допускане за увеличаване употребата на биомаса в сектора за отопление и охлаждане до 2030 г.

Фокус на правителството следва да бъде постепенното извеждане на въглищата от енергийната система. Забавянето на този преход ще тежи като воденичен камък върху финансите на държавния енергиен сектор, както и ще ограничи достъпа на България до предстоящия План за инвестиции на Европейския зелен пакт и Фонда за справедлив преход. За да се възползва от европейската финансова подкрепа, България трябва да разработи териториален план за справедлив преход, който очертава дългосрочната стратегия за прекратяване използването на въглища и икономическа трансформация на зависимите от въглища райони, изтъкват от Центъра за изследване на демокрацията.

От ключово значение е да се определи как правителството ще насърчи инвестициите във ВЕИ и създаването на споделени енергийни общности. Настоящият списък с мерки не дава индикации, че пречките пред отключването на потенциала на ВЕИ сектор, каквито са данъкът от 5% върху приходите от електроенергия и таксите за достъп и пренос на ВЕИ, ще бъдат премахнати. Въз основа на три дългосрочни сценария за декарбонизация в електроенергийния сектор, изготвени от Центъра за изследване на демокрацията (в съответствие с данни и модели използвани от ЕК) най-добрият сценарий изисква инвестиции в нови ВЕИ централи от близо 16,5 млрд. евро, от които 4 млрд. евро трябва да се осигурят чрез държавна помощ в рамките на следващите три десетилетия.

Преодоляването на енергийната бедност е друг належащ проблем, тъй като близо 40% от българите изпитват затруднения при отоплението на домовете си. За преодоляване на енергийната бедност уязвимите групи следва да се ползват от специална правителствена подкрепа във вид на иновативни финансови механизми за обединяване на домакинствата във ВЕИ общности или за финансиране на инвестициите, насочени към смяна на горивната база чрез газификация и електрификация.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
33
преди 2 месеца
Не трябва. С 16 милиарда евро може спокойно да се построи АЕЦ Белене заедно с далекопроводите и да се възстанови поне част от ТЕЦ Варна и така да се подсигурим с нужните базови мощности независими от капризите на времето - дали *** вятър, дали пече слънце и т.н.
1
 
3
 
32
khao до: Pyramid
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
да и с едни трети, пак така ! :) но ще поясня щом има нужда, земята в долното изречение беше ползвана като метафора
0
 
2
 
31
Pyramid до: khao
преди 4 месеца
„khao:ing5rov”
преди 5 часа
„факт, както виждаш аз отдавна се отказах да споря по тая тема :) тя земята ще се върти с и без вас.”
Абе тя, и с/без едни други, няма да спре.
2
 
2
 
30
khao до: ing5rov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
факт, както виждаш аз отдавна се отказах да споря по тая тема :) тя земята ще се върти с и без вас.
4
 
4
 
29
преди 4 месеца
от къде ше зеем тия пари ве Илиев ние да не сме Чайната с 4 трилиона жобни ? .... А може и със заемче, който вие ше плащате дан би да го плащам после аз ? .... Не искам и да знам кат се "засели" територията с панелки къде ше одат ората, ама па ние тъй или иначе намаляяме тъй че ...

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала