IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България търси стратегически инвестиции от Белгия за енергетиката

Брюксел е един от важните търговски партньори на страната

13:13 | 16.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов (вляво) разговаря с Питър деКрем. Снимка: <em>Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов (вляво) разговаря с Питър деКрем. Снимка: Министерски съвет

България има интерес за привличането на стратегически инвестиции и активно участие на белгийския бизнес в енергийни проекти, както и в областта на инфраструктурата, транспорта и околната среда. Това коментира българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с държавния секретар по външна търговия на Белгия Питър де Крем.

Двамата са обсъдили различни възможности за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Белгия, става ясно още от съобщение на правителствената пресслужба.

По данни на икономическото министерство Белгия е един от важните икономически партньори на България в областта на търговията. През миналата година износът е възлизал на 853,7 млн. евро, а вносът – на 607,2 млн. евро.

Водещите стоки, които страната ни изнася към Кралството са нерафинирана мед (65,7%), както и машини за обработка на почвата и различни руди и минерали. От Белгия внасяме селскостопанска техника, медикаменти и кабели от оптични влакна. 

По време на срещата си с Питър де Крем Борисов е отбелязал още, че икономическата политика на правителството е насочена към макроикономическа и финансова стабилност, подобряване на административната среда и запазване на най-ниските в ЕС данъчни ставки, които са важни фактори за повишаване на привлекателността на инвестиционната и бизнес среда.

Белгийските фирми може да се възползват и от възможностите по ОП „Иновации и конкурентноспособност 2014-2020“, както и по ОП „Инициатива за МСП“ след откриване на процедурите за кандидатстване по нея, е станало ясно още в рамките на срещата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още