Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България въобще не предвижда офшорни вятърни паркове въпреки потенциала им

Страната ни има потенциал да изгради 116 гигавата вятърни мощности в крайбрежието, сочат изчисленията на ЦИД

България въобще не предвижда офшорни вятърни паркове въпреки потенциала им

Снимка: Bloomberg LP

България има неизползван потенциал за 116 гигавата офшорни вятърни турбини, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). 26 гигавата от тях могат да бъдат изградени в достъпни райони в Черно море с широкоизползваната технология за полагане на турбините по морското дъно.

Очакваните разходи за производството на електроенергия за фиксираните турбини е в порядъка между 62 и 90 евро за мегаватчас, сочат изчисленията на авторите Мария Трифонова и Мартин Владимиров, публикувани на сайта на организацията.

По отношение на възможността за разполагане на плаващи турбини очакваните разходи се движат диапазона 120-158 евро за мегаватчас.

Още по темата

Към 2021 година в България има инсталирани едва 0,7 гигавата вятърни мощности на сушата. Според Националния план за развитие на енергетиката и климата до 2030 година капацитетът ще се увеличи до 0,83 гигавата, а офшорни инсталации въобще не се предвиждат. Включването на тези съоръжения в националното планиране може да привлече нужните инвестиции за развитието на сектора, се казва още в препоръките на доклада.

Според европейските стратегии за развитие на сектора в моретата на ЕС могат да бъдат инсталирани поне 60 гигавата офшорни вятърни мощности до 2030 година, тоест 5 пъти над реализираните досега проекти. Тези съоръжения могат да произвеждат големи количества чиста енергия, което да спомогне за декарбонизацията на европейския енергиен сектор, както и да помогне за намаляването на въглеродния отпечатък на индустрията.

Четири са зоните, в които могат да бъдат разположени турбини - край бреговете на Шабла, около Варна и Обзор, както и край границата с Турция, където има подходящи места за разполагане на плаващи платформи за вятърните паркове с хоризонт за изграждане след 2030 година.Скоростта на ветровете в тези зони са между 7 и 8 метра в секунда.

Източник: ЦИД

Индустрията носи и допълнителни ползи за регионите, осигурявайки работни места за образовани експерти и може да спомогне за превръщането на пристанищата във Варна и Бургас в хъбове за нисковъглеродна енергия, както и за изграждане на хъбове за производство на водород.

Авторите на доклада посочват, че плановете на правителството не включват възможностите за развитие на вятърната енергия. За да бъде използван потенциала обаче са необходими административни и регулаторни промени, както и подобряване на енергийната инфраструктура. Част от мерките ще могат да получат финансиране от средствата за позеленяване на икономиката на ЕС, е записано още в доклада.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хахахах 116 ГВт !!! Знаете ли, че средното потребление е от порядъка на 5 ГВт ? Знаете ли, че цяла Германия, която по територия е 4 пъти българската, плюс фермите в Северно море и Прибалтика има 89 ГВт инсталирани ? Това вашето е пълна некадърност и фалшиви новини !
2
 
2
 
4
zelka007 до: bgMan
преди 1 месец
значи , този зелен ток нас не ни интересува ... !! ама въобще ... !! ние ще си харчим въглищарски + въглеродни квоти и козлодуйски ... !! този бъдещ зелен ток се търси в регионът от различни фирми , които искат да си оправят производството и да си го изчистят от въглероден отпечатък . ние вече сме вързани в пазар с унгария , сърбия , гърция и босна и херцеговина . скоро и с другите около нас . ще ти дам пример . албанците пуснхаха в тяхната мрежа един фотоволтаичен парк , който работи на пазарен принцип . целият ток от него е изкупен от фирми . куповачът плаща таксите на местния оператор за свързване и роялди от 5% на държавата в ток ... па те на колко и на кого ще продават си е техна работа . и кой как ще си го харчи също . кой как ще инвестира и колко ще му струва па ич не ни касае . в хамериканско има зверско търсене на зелен ток . в момента най-голямите им вятърни паркове , дори още непостроените , им е изкупен токът за по няколко петилетки напред . чист ток без въглероден отпечатък . зле ли им е на албанците ... ?! ... хем прибират такси от свързването , хем роялди фащат от търговията . мисля , че по-опростенческо не мога да ти го обясня . дано си фанал идеята ... :)))
4
 
0
 
3
преди 1 месец
Говори се за някакъв потенциал но удобно се пропуска фактът, че това е твърде скъпа инвестиция, която може да се изплаща дори над 20 години.
1
 
2
 
2
преди 1 месец
разбира се че може ... това е известно още отпреди 15-20г ... за плуващи турбини ни е раншко малко , че скъпотия все още . но в крайбрежието на шабла не виждам защо да не се строи споделен капацитет с румънците ... т.е. то се вижда и знае защо не се строи ... :))) ... в БГ има 700МВт вятър , босна и херцеговина 2200МВт , сърбия 2000Мвт , гърците само тази година отварят 8700МВт , румънците оперират 1400МВт и отварят тази година само още 1400МВт ... в целият регион се строи , има огромно търсене на зелен ток от всякакви производители за да си оправят въглеродните сертификати , ние обаче сме железарчета - не ... !!
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ахахаха след депутатските соларни паркове - сега и това :)Не е истина колко е загубена тая страна.

Още от Енергетика
Икономист: Трябват временни мерки, а не смяна на модела на енергийния пазар