IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската енергетика записа оптимистична 2015 година

ТЕЦ „Марица Изток” 2 обаче реализира големи загуби заради разходите за въглеродни емисии, отчете енергийният министър

16:13 | 25.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовото състояние на българската държавна енергетика се стабилизира, отчете ресорният министър Теменужка Петкова. Тя припомни усилията, които са помогнали това да се случи - намаляването на административните разходи с 10% и стремеж за увеличаване на приходите, както и редица законодателни промени, които са довели до стабилизирането на обществения доставчик - Националната електрическа компания (НЕК).

От отчета на енергийното министерство е видно, че приходите на НЕК през миналата година са се увеличили с 218 млн. лева, а разходите намаляват със 169 млн. лева. Така финансовите резултати показват намаляване на загубата от 586,5 млн. лева през 2014 година до 196,7 млн. лева. Нещо повече - дружеството намалява и задълженията си със 115 млн. лева. "Това показва тенденцията оттук нататък", отбеляза Петкова.

НЕК е на печалба и през първото тримесечие от 39 млн. лева, посочи още енергийният министър.

Ръст на печалбата от 78 млн. лева през 2014 година до 82 млн. лева отбелязва и АЕЦ "Козлодуй". Централата традиционно има позитивен финансов резултат. Сега обаче доброто й състояние е много важно на фона на дейностите по удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок. До този момент централата успява да се справя сама с тази ключова за енергетиката ни задача.

Повишаването на печалбата през миналата година се дължи и отчасти на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да намали квотата на ядрената ни централа на регулирания пазар. Така тя е успяла да реализира повече печалби на свободния пазар на по-висока цена и да подобри показателите си.

Рекорден обаче е ръстът на печалбата за Електроенергийния системен оператор, отбеляза Теменужка Петкова. По данни на енергийното министерство през 2014 година ЕСО е реализирал 19 млн. лева печалба, а през миналата година тя достига 69 млн. лева. Доброто финансово състояние на енергийния оператор е гаранция за стабилността на цялата система.

Традиционно стабилните във финансово отношение "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" също завършват 2015 година с увеличение на печалбата. За газовото дружество тя е в размер на 20,3 млн. лева спрямо 5,1 млн. лева през предходната година. Това е позволило на компанията спокойно да се разплаща за доставките на газ. Положителният финансов резултат за "Булгаргаз" беше обяснен и с усилията на дружеството да подобри събираемостта на задълженията. Те са намалели с 68 млн. лева през миналата година.

Много важна роля за плановете за диверсификация на доставките на енергийни суровини играе "Булгартрансгаз", припомни енергийният министър в своя отчет. Затова и повишаването на печалбата до 93,1 млн. лева, спрямо 75,6 млн. лева през 2014 година, е добър сигнал за развитието на газопреносната система. Петкова отбеляза, че през миналата година дружеството е извършило със собствени средства модернизацията на шест компресорни станции. Сега предстои и следващия етап от модернизацията и рехабилитацията на транзитната газопреносна мрежа.

Не толкова оптимистично стоят нещата с ТЕЦ Марица Изток 2, която е част от критичната енергийна инфраструктура. Данните на министерството показват, че загубите й се удвояват - от 35 млн. лева през 2014 година до 72 млн. лева за миналата година. Обяснението обаче е просто - централата работи на пълна мощност и с увеличаването на производството се повишават и разходите й за емисии. През 2015 година централата е похарчила 120 млн. лева за закупуване на въглеродни емисии.

"Търсим варианти за оздравяването й", посочи Теменужка Петкова и отчете, че през миналата година приходите на централата се увеличават с 46 млн. лева, но това се оказва недостатъчно да компенсират големите разходи.

Наполовина намалява печалбата и на Мини Марица - изток. Дружеството обаче е добило рекордни количества въглища - 32 млн. тона. С подписването на споразумението за разплащане с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, в енергийното министирство се надяват мините да покрият своите задължения и да имат достатъчно средства за инвестиции в дейността. Двете централи дължат общо 364 млн. лева на дружеството. Печалбата на мините за 2015 година възлиза на 2,6 млн. лева, след 4,3 млн. лева през предходната година.

На загуба приключва и още едно енергийно дружество в състава на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - Българската независима енергийна борса (БНЕБ). През миналата година обаче борсата имаше предимно разходи - за закупуване на платформи и т.н. Загубата за 2015 година е в размер на 214 хил. лева. За първото тримесечие на тази година обаче вече е на печалба в размер на 600 хил. лева.

"Надявам се да предадем на Министерството на финансите едно добре работещо дружество", каза Петкова, припомняйки, че според европейските изисквания управлението на енергийната борса трябва да бъде преместено от енергийното във финансовото министерство.

Като цяло резултатите на държавната енергетика са оптимистични, отчете енергийният министър. Печалбата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) обаче намалява - от 266 млн. лева на 124,6 млн. лева. През 2014 година имаше операция по обезценка на задълженията на Топлофикация София, което обяснява по-високия финансов резултат на холдинга, коментираха от енергийното министерство. Консолидираният финансов резултат на БЕХ е положителен - 29,5 млн. лева след 277,4 млн. лева загуби за 2014 година.

Теменужка Петкова посочи по време на отчета, че най-важното предизвикателство пред сектора за 2016 година е либерализацията на електроенергийния пазар. Предстои да бъдат изработени компенсаторните механизми за преференциалните договори и моделът за защита на уязвими потребители. Вероятно компенсациите за преференциалните договори ще бъдат покривани от специален фонд, в който ще се вливат средствата от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и таксата "Задължения към обществото". В този фонд ще влизат и средства от производители с преференциални условия - в размера на разликата, когато пазарната цена, на която ще продават електроенергията си, се окаже по-висока от договорената с държавата.

Отварянето на пазара означава и промяна в статута на НЕК като единствен, обществен доставчик на електроенергия, което ще наложи и законодателни промени, посочи още Тименужка Петкова. Тя очаква моделът на либерализацията да бъде изяснен до 2-3 седмици и след това представен за обсъждане. Промените в законодателството обаче са в ръцете на депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още