IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Работодателска организация поиска натиск в проверка за цената на газа

Главният прокурор отхвърли твърденията за натиск, оказван срещу бизнесмена Сашо Дончев

12:38 | 20.04.17 г.
<p>
	Сотир Цацаров. Снимка:<em> Главна прокуратура</em></p>

Сотир Цацаров. Снимка: Главна прокуратура

Работодателска организация е поискала от главния прокурор Сотир Цацаров да „упражни влияние“ върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка на независим регулатор за доставката и продажбата на природен газ. Това пише в позиция на главния прокурор, публикувана на сайта на Прокуратурата.

Коментарът е във връзка с обвинения за натиск, отправени от бизнесмена Сашо Дончев. В разпространен в Youtube запис той разказва за среща с Цацаров, по време на която му е казано, че поведението му е „неприемливо и нетърпимо“.

В своята позиция Цацаров обаче посочва, че се е срещал със Сашо Дончев по негово настояване и в качеството му на представител на работодателска организация. По време на разговорът бизнесменът е поискал да бъде оказан натиск върху регулатора за цената на газа. Това е било „категорично отказано“, допълва още главният прокурор.

Цацаров пише, че „ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес“.

Главният прокурор е категоричен, че обвиненията на Сашо Дончев не съответстват на действителността и е опит за „разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор“.

Сашо Дончев е председател а Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и изпълнителен директор и зам.-председател на Съвета на директорите на „Овергаз Инк.“.

По време на обсъждането на новата цена на природния газ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) всички работодателски организации възразиха срещу поскъпването с мотива, че така ще бъде загубена конкурентоспособността на икономиката. 

Срещу поскъпването на природния газ от 1 април се обявиха и граждански организации. Те внесоха жалба в съда срещу решението на енергийния регулатор. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още